lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de febrer, 2008

El Consell General dels Pirineus Orientals reconeix l'oficialitat del català

El Consell General dels Pirineus-Orientals acaba de publicar a la seva revista L'accent Catalan, la Carta del Català, que reconeix el català legalment com a llengua del departament dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord.

A la Carta del Català s'exposen "els fonaments d'una política lingüística i de reconeixement de la llengua catalana". L'article 1 aclareix que el català és oficial "al costat de la llengua francesa" i que "no amenaça la unitat nacional", i es compromet a ser-ne "un dels actors de transmissió". Així, la Carta del català, que va ser aprovada per 20 vots a favor, cap de contrari i sis abstencions el 10 de desembre passat, no contradiu l'article 2 de la constitució que especifica que l'única llengua oficial acceptada és el francès. Pel Consell General dels Pirineus-Orientals la Carta del català es basa "sobre els principis universals" com ara la Declaració Universal dels drets Lingüístics, el Conveni Europeu de protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals o encara la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries.

Respecte a aquest últim text, el Consell General nord-català lamenta el "rebuig del govern francès" de ratificar i aplicar la carta Europea de les llengües regionals i minoritàries perquè "la llengua catalana es troba avui, sense cap marc jurídic que permeti la seva preservació i el seu desenvolupament".

Per això, el Consell General "es felicita" de l'aprovació pels diputats espanyols d'una moció de suport "a la demanda recurrent de ratificació de la carta per l'estat francès".