Si vostès viuen al País Valencià o hi viatgen i veuen la televisió, comprovaran que hi ha una campanya incansable de la Generalitat segons la qual els catalans llancen al mar l'aigua de l'Ebre abans de donar-la als regants valencians. També, si fan memòria, recordaran que en l'època triomfal del PP el ministre del ram va dir que hi hauria transvasament "por cañetes", i sort que poc després el socialisme espanyol assaboria la glòria i estava a bones amb Catalunya. També recordaran que hi va haver una concentració zaplanera, amb immenses paelles, que va defraudar els convocants. Recordaran també que la Comissió Europea va dir que el transvasament de l'Ebre era una barbaritat. Però la immensitat de les construccions i camps de golf fan que la campanya continuï: ara la Generalitat ha reunit la Federació de Comunitats Regants del País Valencià per dir-los que facin una campanya a favor del transvasament, i aquests li han dit, primer, que l'administració no s'hi pot posar, que l'ús de l'aigua ha de ser transparent com l'aigua mateixa, i segon que no en volen ni sentir a parlar. La reunió va tenir moments de gran tensió i gran acalorament. La Generalitat, que es pensa que són els amos de la finca, se'n va anar amb les mans buides. Els regants valencians no volen el transvasament de l'Ebre, com tampoc no volen el transvasament del Xúquer, amb coneixement de causa i malgrat totes les manipulacions polítiques. Però convé que ens hi fixem, perquè aquesta insistència, aquesta tossuderia administrativa, augura males coses, i no sols males maneres. Ai.
30 de gener, 2008
L'Ajuntament de Móra d'Ebre suspèn el contracte per a la redacció del nou POUM
El Consell del Baix Ebre signa un conveni per preservar i senyalitzar l'arbre conegut com 'Lo Noguer de l'Hort del Bisbe'
L'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Ebre ha instal·lat la senyalització identificativa de l'arbre conegut com 'Lo Noguer de l'Hort del Bisbe', un noguer americà (pacaner) ubicat a l'horta de Sant Llàtzer de Tortosa i declarat d'interès comarcal. L'ens comarcal ha signat un conveni amb la copropietària de la finca on s'ubica l'arbre, Rosa Caballol, pel qual els propietaris es comprometen a mantenir-lo i conservar-lo, i l'organisme assumeix la seva senyalització i declaració com arbre d'interès comarcal. El president del Consell Comarcal, Andreu Martí, ha explicat que el noguer és un exemplar que, per la seva particularitat i les seves dimensions, 'és mereixedor de mesures de protecció'.
Puigercós garanteix un sou de fins a 1.400 euros a 600 alcaldes de pobles petits
El Departament de Governació i Administracions Públiques està ultimant un decret, que serà aprovat pel govern en les properes setmanes, previsiblement durant el març, per crear un fons que estableix compensacions econòmiques amb l'objectiu de "dignificar" i afavorir la dedicació dels càrrecs electes dels municipis més petits.
El conseller Joan Puigcercós ha presentat aquest projecte de decret en un acte públic, amb presència d'uns 200 alcaldes de municipis petits, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona.
A Catalunya hi ha més de 600 municipis que tenen menys de 2.000 habitants. 150 es troben a les comarques de Girona, 121 a Ponent, 111 a les comarques centrals, 96 al Camp de Tarragona, 70 a l'Alt Pirineu i Aran, 32 a les Terres de l'Ebre, i 32 més a l'àmbit metropolità. La comarca que té un nombre més alt de municipis petits és l'Alt Empordà, amb 60.
Tresserras valora com a "error polític" i "greu falta moral" del govern espanyol la demora del retorn dels 'papers de Salamanca'
Segons Tresserras, "la llei no estableix els requisits previs" a què al·ludeix el ministeri de Cultura i per tant no hi ha motius per endarrerir encara més el procés. Des de Cultura, aquest dimecres al matí s'ha posat a la disposició del públic, a través de la web, el llistat provisional de particulars, entitats i partits polítics que a hores d'ara encara tenen documentació confiscada durant la Guerra Civil i pendent de retornar.
En total, es tracta de 1.300 caixes de documentació que afecten 295 privats. I s'ha posat a disposició dels afectats un telèfon d'atenció i una adreça web perquè puguin fer les consultes sobre el procés.
Alfred Bosch: Ocultar la nació
Vas ser assassinat, Gandhiji, avui fa 60 anys. El teu perfil fràgil, el teu parlar suau i el teu martiri t'han convertit en una icona universal del pacifisme. Però pau no és sinònim de quietud. No hi ha hagut en la història cul més inquiet i resistent que el teu, suposadament passiu. Vas aconseguir la llibertat dels teus amb desobediència civil, amb una conducta hiperactiva que no et va estalviar cap crítica. D'entrada a Sud-àfrica, on vas defensar els indis immigrants que no gastaven -deies- la ganduleria dels negres. Tot seguit, per les opinions sobre la Segona Guerra Mundial, proposant als anglesos que es deixessin envair pels nazis, o qüestionant el dret dels jueus a rescabalar-se de l'Holocaust amb un Estat propi. I sobretot, per la teva intransigència en la partició de l'Índia i el Pakistan, que alguns situen com a punt de partida dels grans enfrontaments entre hindús i musulmans. En el fons, com a sant no vas triomfar; avui no hi ha més pau que abans, ni a casa teva ni enlloc. Ara bé, el que molts no volen entendre és que més enllà del sant hi havia el patriota, que sí que se'n va sortir. Quan predicaves la satyagraha o la marxa de la sal, tenies clar que allò eren mètodes, que denunciaven injustícies quotidianes per arribar a l'objectiu final. Darrere el Mahatma (gran ànima) hi havia el cor de Mohandas Gandhi, un simple, i victoriós, militant separatista. Ocultar-ho és ofendre la intel·ligència, la teva i la nostra.