lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de setembre, 2009

Inter 0 - Barça 0

Puyal 160909

El Barça ha debutat a la Lliga de Campions amb un empat sense gols (0-0) al camp de l'Inter de Milà en el partit més destacat de la primera jornada de la lligueta. L'equip blaugrana ha estat l'únic que ha buscat la victòria des del minut 1 al 90, però l'equip de Mourinho s'ha centrat a frenar el seu rival més que a buscar el gol i ha acabat defensant amb tot l'equip tancat al darrera. En un combat de boxa els de Guardiola s'haurien imposat als punts, perquè ha estat clarament superior al seu rival, però és futbol. Les millors ocasions han estat les del Barça. Ibra, Messi i Keita han pogut marcar a la primera part i Messi li ha tret el gol a Alves a la segona en el seu intent de rematar. L'àrbitre també s'ha menjat un penal per mans molt clares de Walter Samuel a la segona part. Tot i això, en general al Barça li ha faltat velocitat de pilota per desordenar al rival i crear situacions més clares de gol i sobretot li ha faltat rematar més a porteria, ja que malgrat l'atac-i-gol de la segona part, el porter Julio Cesar pràcticament no ha tingut intervencions importants. El duel Ibrahimovic-Eto'o també ha finalitzat amb taules. El suec ha tornat a San Siro, ha disposat d'alguna ocasió a la primera part i sobretot ha creat sensació de perill en algunes combinacions amb Messi, però els seus excompanys l'han controlat de molt a prop i ha passat bastant desapercebut. Eto'o ha estat molt ben marcat per Puyol i no ha tingut cap oportunitat. Al final del partit s'ha produit la trobada entre Eto'o i Pep Guardiola, que s'han saludat breument. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

Osona es pronunciarà sobre la independència el 13-D

Vint municipis d'Osona, inclosos Vic i Manlleu, ja es preparen per fer una consulta popular sobre la independència el mateix dia. Les entitats que s'hi han implicat han triat el 13 de desembre, tot i que inicialment es projectava per al 6 de desembre, dia de la Constitució. El pont que generen els dos festius d'aquell cap de setmana –el dia 6 i el dia 8, dia de la Purísiima– ha fet desistir de l'intent. "Creiem que el pont farà baixar molt la participació, i el que ens interessa, més que el resultat, és la participació", argumenta Marçal Orri, portaveu de la plataforma Osona Decideix, acabada de crear.

La proposta i la data seran exportades, amb tota probabilitat, a la resta del país, ja que hi ha tres àmbits des d'on es preparen un gran referèndum en què tots els pobles que ho vulguin es pronunciïn el mateix dia. "Nosaltres creiem que el dia 13 és millor, però el que volem és fer les consultes el mateix dia que la resta del país. Si es decidís que ha de ser el dia 6, ens hi adaptaríem, però creiem que s'acordarà el dia 13", puntualitza Orri.

López Tena creu que hi ha una escletxa legal per fer referèndums com el d'Arenys

Alfons López Tena, exvocal del Consell General del Poder Judicial, ha defensat avui que la Generalitat i els ajuntaments catalans tenen la capacitat legal de plantejar un referèndum independentista com el convocat per una entitat privada a Arenys de Munt.

López Tena, que ha intervingut en qualitat de vocal de l'observatori de dret privat de Catalunya, ha justificat la seva tesi en el fet que la pròpia Constitució permet a les autonomies impulsar reformes de la Carta Magna, i que els ajuntaments poden plantejar reformes de l'Estatut.

Així doncs, perquè fos "perfectament legal i constitucional" la pregunta d'Arenys podria fer-se d'aquesta forma als catalans: "Vol vostè que es reformin les lleis necessàries o la Constitució a efectes que Catalunya sigui un Estat independent, democràtic, social i integrat a la UE?". En la mateixa línia, ha afirmat que qualsevol ajuntament podria plantejar la qüestió següent: "Vol vostè que el seu ajuntament presenti una proposta de reforma de l'Estatut en la qual s'estableixi que Catalunya és un Estat independent?".

Portabella es compromet a acompanyar una consulta independentista a Barcelona

Fins ara no s'havia plantejat però l'efecte multiplicador de les consultes independentistes arran de la d'Arenys de Munt podria arribar a la ciutat de Barcelona. En cas que així ho faci, el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Portabella, s'ha compromés no tan sols a donar suport sinó també a actuar per fer arribar la consulta a l'Ajuntament i intentar que es faci en el marc 'més potent possible'. Pel republicà, hauria de ser un conjunt d'entitats qui impulsés una consulta a Barcelona però ha assegurat que el moment actual demana 'ser valents' i ha instat a 'no continuar esperant' un Estat espanyol al qual 'li costa arribar' a un moment on es puguin convocar referèndums.

El congrés espanyol tomba la moció de CiU sobre l'Impost de Successions malgrat el suport d'ERC

El congrés espanyol ha rebutjat aquest vespre, per un estret marge de vots, la moció presentada per CiU d'eliminar l'Impost de Successions. ERC finalment s'ha desmarcat dels seus socis de govern i ha donat suport a la proposta de CiU. Aquest és un impost cedit a les comunitats que el Parlament de Catalunya ja va rebutjar eliminar amb els vots de les tres forces del Govern. La iniciativa ha decaigut amb el vot del PSOE i la resta de forces d'esquerra.

Les absències de diputats socialistes i populars a l'hora de la votació han fet trontollar la majoria del govern del PSOE, que finalment ha pogut fer decaure la presa en consideració amb sis vots de diferència. Per contra, han donat suport a la proposta CiU, PP, ERC, PNB i CC.

Avui: El Congrés vota contra la supressió de l'impost de successions que proposava CiU

EA promourà acords entre l'esquerra abertzale per impulsar consultes com la d'Arenys

L'experiència d'Arenys de Munt arribarà al País Basc. Així ho ha avançat el secretari general d'Eusko Alkartasuna (EA), Peio Urizar, que ha explicat aquest dimarts que a Euskadi caldran acords entre l'esquerra abertzale per tal d'impulsar consultes en la 'mateixa línia' que la del municipi maresmenc. En una entrevista radiofònica, Urizar ha celebrat la consulta d'Arenys de Munt i el resultat aclaparadorament independentista que se n'ha desprès, i ha recordat que històricament EA ha estat a favor de les consultes, encara que la d'Ibarretxe fos aturada a Madrid. Des d'EA dubten si el camí és celebrar consultes 'ajuntament per ajuntament', però si que adoptaran l'exemple unitari d'Arenys per tal d'aconseguir pactes similars entre els abertzales. Per la seva banda, des d'Aralar també aplaudeixen la 'normalitat' d'aquest 13 de setembre a Arenys, tot i que de moment no tenen previst impulsar consultes similars.

Evo Morales diu que mai no s'hauria cregut poder estar en l'antic "centre de decisions per a la invasió" d'Amèrica

El president de Bolívia, Evo Morales, ha reconegut aquest dimarts que "mai" s'havia imaginat que un dia soparia al Palau Reial de Madrid, antic "centre de decisions per a la invasió" de l'Amèrica Llatina, com va fer amb motiu de la seva primera visita oficial a Espanya. Alhora, ha aprofitat per demanar al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el seu "assessorament" amb la finalitat que al seu país es puguin instaurar un règim d'autonomies i ha alabat l'esforç de l'executiu espanyol per haver regularitzat 100.000 bolivians.

Després del lapsus protagonitzat ahir en parlar de república d'Espanya durant una intervenció, el mandatari bolivià, primer indígena que accedeix a la direcció d'Estat del país andí, ha expressat la seva sorpresa per la rebuda que ha tingut a Espanya, no només de les autoritats sinó també del "poble". En aquest sentit, ha reconegut que "mai vaig pensar estar sopant al Palau Reial, abans centre de decisions polítiques per envair, ara un centre per rebre l'envaït". D'altra banda, Morales ha destacat que "Espanya té molta experiència en autonomies", de manera que, ha dit, "volguéssim les seves reflexions, i el terme més exacte, el seu assessorament, per implementar les autonomies a Bolívia".

El president bolivià ha recordat que la nova Constitució del país, aprovada en referèndum pels ciutadans, "garanteix autonomies regionals, indígenes i departamentals". Tot i això, ha volgut deixar clar, en un aparent missatge a l'oposició interna boliviana, que "autonomia no és cap divisió per a cap nació, per a cap país". Una de freda i una de calenta?

Reediten un llibre de Josep Benet que denuncia l'intent de "genocidi cultural" del franquisme contra Catalunya

Un dels llibres cabdals de l'obra de l'historiador Josep Benet, que va morir el març del 2008, L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya, ha estat reeditat després de més d'una dècada exhaurit. La reedició ha anat a càrrec de Publicacions de l'Abadia de Montserrat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat. L'obra, que inclou una exhaustiva documentació, té com a objectiu provar l'intent de genocidi cultural que va fer el franquisme des de l'inici de la Guerra Civil espanyola contra Catalunya.

Amb la reedició de L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya es dóna compliment a una resolució aprovada per la comissió de política cultural del Parlament. El llibre pretén demostrar que, durant el franquisme, hi va haver un intent de genocidi cultural de la cultura i la llengua catalanes. L'obra es va publicar l'any 1995, però té el seu antecedent l'any 1973, quan es va publicar Catalunya sota el règim franquista. Informe sobre la persecució de la llengua i la cultura de Catalunya pel règim de Franco, títol que va ser publicat a França.

Polèmica entre fundacions i empreses pels menús escolars

El jutjat penal número 1 del Prat de Llobregat investiga la denúncia que un empresari de càtering del Baix Llobregat ha interposat contra la Fundació Catalana de l’Esplai, a qui acusa de competència deslleial i de defraudar a Hisenda. El denunciant acusa l’entitat de prestar serveis de menjador a diverses escoles i no pagar l’IVA corresponent emparant-se en les exempcions a què tenen dret les fundacions per desenvolupar serveis d’assistència social.

El denunciant sosté que La Fundació Catalana de l’Esplai s’estalvia de pagar el 7% d’IVA del menjar escolar i el 16% dels monitors (uns 638.970 euros anuals, ha calculat) amb la qual cosa poden oferir menús més econòmics. “Les escoles, en estalviar-se diners, prefereixen contractar aquesta entitat i no a nosaltres, que no defraudem”, manté.

Avui: El rumor fals d'un cas de grip nova a un col·legi fa que 100 dels 250 alumnes no hi assisteixin

Toni Brosa: L'espina d'Eto'o

Samuel Eto'o ha estat un dels millors fitxatges del Barça, un negoci rodó i una figura destacada per a la història del club. El mínim que es mereix el dia que torni al Camp Nou amb l'Inter de Milà és que l'afició barcelonista li regali una ovació sonada, sentida, generosa, de reconeixement i agraïment per tot el que ha aportat i també, per què no, molta comprensió per les seves paraules, criticant la forma, ignorant els motius, assegurant que tothom menteix menys ell, incapaç de dissimular com de cremat està pel seu adéu forçós. Posi's en la pell d'Eto'o. Si vostè fos indiscutible en un equip que ho guanya tot, si fos el jugador de l'equip que més gols ha marcat a la Lliga, si hagués marcat el gol que fa possible el triomf a la final de la Champions a Roma, si li diguessin que és el millor davanter centre del món i, tot i això, vostè fos l'únic jugador important, titular, del qual el club prescindeix amb l'objectiu de continuar guanyant, és probable que vostè també tingués un atac de banyes o com a mínim una espina clavada al seu ego. Seria d'agrair, per variar, que això no embrutés la relació entre Eto'o i el barcelonisme. El Barça l'ha deixat marxar perquè necessita renovar-se per seguir a dalt i el seu entrenador, Guardiola, aposta per canviar-lo a ell i portar-ne un altre (Ibrahimovic) que enriqueixi els arguments de l'equip. El temps dirà si l'ha encertada o no, però és del tot normal. I que Samu intenti reivindicar-se, que li marqui un gol al seu exequip, que li dediqui a algú o que intenti demostrar alguna cosa, també.