lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de gener, 2008

Tardà diu que Fraga té "les mans tacades de sang", i els populars l'acusen de "feixista"

Tardà 110108 CATr El debat sobre la proposta del PP de convocar un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per fer efectiva la il·legalització d'ANB ha derivat aquest divendres en un intercanvi d'acusacions entre el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que ha afirmat que el PP té un president honorari –Manuel Fraga- "amb les mans tacades de sang", i els diputats populars, encapçalats per Eduardo Zaplana, que l'han acusat de "feixista". Zaplana ha acabat brindant a Tardà "el més gran dels menyspreus" del PP.

La discussió ha estat tan elevada que la vicepresidenta del Congrés, Carmen Calvo, ha demanat a les parts que retiressin algunes de les seves afirmacions del Diari de Sessions, petició a la que ERC ha accedit, però no el PP.

La polèmica s'ha suscitat en l'última sessió parlamentària del Congrés, ja que les Cambres es dissoldran dimarts que ve, quan la Diputació Permanent debatia la proposta del PP per posar en marxa el procés d'il·legalització de ANB-EAE i el PCTV-EHAK.

En un moment de la seva intervenció, quan posava èmfasi que ANB va lluitar contra el franquisme, Tardà s'ha preguntat "on estava llavors" Manuel Fraga, president d'honor del PP. "Mentre duri el seu raca-raca durarà el meu –ha deixat anar als membres del grup popular–.

El portaveu republicà ha insistit assegurant que "és un fet objectiu" que Fraga "comandava les forces repressores franquistes quan cinc treballadors van morir a mans de la policia el 1976" (els successos de Vitòria, quan l'assalt de la policia a l'església de Sant Francesc de Vitòria va causar cinc morts entre els obrers en vaga que s'hi havien tancat. En aquell moment Fraga va dir la célebre frase “La calle es mia”) i que "era ministre quan es va assassinar Julián Grimau".