lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de març, 2008

El judici contra els dos joves de Girona condemnats per cremar fotos del rei s'haurà de repetir

El judici contra els dos joves de Girona condemnats per cremar fotos del rei s'haurà de repetir. L'Audiència Nacional ha considerat que la prohibició del tribunal d'expressar-se en català va vulnerar els seus drets a la defensa.

El ple ha aprovat aquesta consideració després de revisar el recurs interposat per la defensa. L'advocat dels joves, Benet Salellas, ho considera una victòria per al reconeixement del català. "Aquesta situació no es podrà repetir perquè hi haurà una resolució de la sala penal que deixarà clar que es podrà utilitzar la llengua catalana".

A banda d'aquest recurs, l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua va posar una denúncia contra el jutge José María Vázquez Honrubia, el qual va justificar la seva decisió de no permetre als acusats expressar-se en català perquè el català no és cooficial a la Comunitat de Madrid. Aquesta denúncia va ser arxivada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Cal recordar que el 20 de novembre passat el jutge central del penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia va imposar una multa de 2.730 euros a Jaume Roura i Enric Stern, els dos joves acusats de cremar una foto dels reis durant una visita del monarca a Girona el 13 de setembre passat.

Aleshores, el magistrat va considerar positiu que els acusats paguin una multa i no ingressin a la presó perquè aprenguin "que poden tenir les idees que vulguin, però que no poden atacar les institucions bàsiques de l'Estat".

El jutge va suspendre deu minuts el judici després que els imputats, Roura i Stern, demanessin un traductor per poder declarar en català. Finalment el jutge ho va desestimar i els joves van declarar en català, sense traductor.

Roura no va accedir a parlar en castellà i fins i tot una noia del públic es va oferir a traduir del castellà al català.