lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de novembre, 2007

Aroma de Terra Alta

Procedent del Baix Aragó, la varietat de raïm blanc, garnatxa blanca, és un dels trets identificatius de la viticultura a la Terra Alta. Un terç de la producció mundial és concentra a la comarca, prop de 3.000 hectàrees. Durant molts anys els vins elaborats amb aquesta varietat, d'alta graduació, es van utilitzar per a reforçar vins blancs de taula d'altres zones productores, per exemple el Penedès.

No fou fins a la dècada dels 90 que alguns cellers de la denominació d'origen van embotellar vins de qualitat utilitzant exclusivament aquesta varietat. La garnatxa blanca troba a la Terra Alta un terroir (terrer) perfecte, un clima càlid i sec i un sòl, de molta mineralitat, propici. Això els diferencia de la resta de zones productores de garnatxa blanca.

Avui el consumidor pot trobar a les prestatgeries més d'una vintena de referències elaborades amb un mínim d'un 85% d'aquest raïm. Gràcies a la seva versatilitat, es poden produir vins blancs joves, criances fermentats en barrica, vins dolços i rancis.

Uns dels grans especialistes en vins del món, Robert Parker, atorgà ara fa dos anys una qualificació excel·lent (95 sobre 100 ) a la mistela Josefina Piñol 2004 de Vinos Piñol de Batea.