lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juliol, 2008

Els diaris oficials de la Generalitat republicana, a internet

En compliment de la nova llei del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que garanteix l'accés universal i gratuït dels diaris oficials de l'època republicana i l'exili, el govern ha publicat a internet els 2.033 números del DOGC publicats entre el 1931 i el 1939 i els tres emesos durant l'exili. S'hi pot consultar, per exemple, el decret de restabliment de la Generalitat, el 1931, o bé l'Estatut d'Autonomia de 1932.

Els documents donen informació sobre la guerra del 36: la situació del govern en el moment del cop d'estat militar, de com hi va fer front i com va gestionar el conflicte. D'aquest període, s'hi poden trobar decrets com ara el de la creació de les milícies ciutadanes de Catalunya, el de creació del Departament de Defensa i de l'Exèrcit de Catalunya o el decret de creació de la targeta de racionament familiar. L'últim número d'aquest període es va publicar el 25 de gener de 1939, un dia abans de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes.

A l'exili, a França, es van publicar tres números, el juny de 1956 i els mesos de maig i agost de 1977. Als dos últims diaris s'hi poden veure les negociacions de Tarradellas i el govern espanyol per al restabliment de la Generalitat de Catalunya.

El DOGC es va publicar per primera vegada el 3 de maig de 1931, però aleshores ho feia amb el nom de Butlletí de la Generalitat de Catalunya. Fou a partir del 26 d'agost de 1936 que passà a anomenar-se com en l'actualitat.