lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’agost, 2008

ERC amenaça amb un referèndum sobre el concert econòmic

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat que defensarà la convocatòria d'un referèndum sobre el concert econòmic si fracassa la negociació entre la Generalitat i l'Estat sobre el nou model de finançament de Catalunya, un escenari "probable" davant de l'actual situació i "actitud" del Govern central. Puigcercós ha advertit que davant d'un fracàs de la negociació en els pròxims mesos "no quedarà més solució" que "forçar" la convocatòria d'un referèndum sobre el concert econòmic.

"Si no hi ha acord ara, hi haurà una majoria a Catalunya favorable a un pas més" que "forçarà un referèndum per al concert, i aquest consens existirà", ha dit. Però encara que hi ha un acord, ha afirmat que "el pròxim pas" per a Catalunya serà un model com el de les comunitats forals: "L'Estatut ha de donar-nos solucions per a ara, però el pròxim pas ha de ser el concert".

Puigcercós considera, d'altra banda, que "Catalunya ha de quedar fora del nou model de finançament" si aquest no li convé i "no suposa una millora substancial", la qual cosa comportaria seguir de moment amb el sistema actual, encara que la majoria de comunitats adopti el que proposa el Govern central. Segons ha declarat Puigcercós, el millor seria que el Govern català pugui acabar sumant-se al model que accepti la majoria de comunitats, "però l'acord no pot ser a qualsevol preu, i no admetrem que, en nom del consens, tornin a sortir perdent els ciutadans de Catalunya". "Pot passar", ha dit, "que la majoria de comunitats, especialment les governades pel PSOE però també les del PP, arribin a un acord satisfactori per a les seves necessitats de despesa en serveis públics, i que, en canvi, Catalunya consideri que no és així, i que no deu entrar'en aquest model".

El líder d'ERC ha precisat que "no es tracta de buscar una pròrroga del model actual sinó de continuar negociant, perquè l'Estatut ens dóna joc per continuar fent-ho, al marge que altres comunitats avalin l'acord amb el Govern central i que després el consagrin al Consell de Política Fiscal i Financera".

Després d'aclarir que ERC "desitja una solució pactada però no a qualsevol preu, perquè abans que acceptar un mal model és millor que no hi hagi acord", Puigcercós ha explicat que "quedar fora" del nou sistema "és un escenari del que encara es parla poc però que és a sobre de la taula".

eldebat.cat: Puigcercós vol un referèndum pel concert econòmic si fracassa el finançament