lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de juny, 2008

Aprovada la reforma del Codi Civil català

El Parlament ha aprovat la llei del llibre quart del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les successions. El llibre quart manté els principis successoris del dret català, però els actualitza. Per exemple, en cas de mort sense testament, es reconeixen els mateixos drets a tots els tipus de parella, és a dir, als matrimonis i a les unions estables de parella, heterosexuals o homosexuals. Concreta que el fet rellevant és "l'existència d'una comunitat de vida estable i els llaços d'afecte entre els que conviuen com a parella, i no el caràcter institucional del vincle que els uneix".

Una de les novetats que incorpora el projecte de llei és el concepte d'"indignitat successòria" en casos de violència domèstica, que impedeix que les persones que hagin matat o infligit greus lesions a la seva parella, fills o pares, i hagin estat condemnats per això en sentència ferma, puguin beneficiar-se de la seva herència.

El projecte de llei del llibre quart, que ha estat presentat per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha arribat al ple sense cap esmena gràcies a les negociacions entre tots els grups durant les fases de ponència i comissió.