lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de juny, 2008

ERC presenta una iniciativa al Congrés per tancar Ascó I

ERC forçarà el Congrés dels Diputats a debatre sobre la clausura de la central nuclear d'Ascó I.

El diputat republicà Francesc Canet ha presentat al Registre de la cambra baixa una proposició no de llei que reclama al govern espanyol que establisca un calendari de tancament de totes les centrals de l'Estat, i que l'insta a "tancar definitivament'" i de manera anticipada la central d'Ascó I perquè "no garanteix les oportunes mesures de seguretat".

Els republicans presenten la proposició després que la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, comparegués a la comissió d'Indústria del Congrés i confirmés que l'organisme regulador demanarà abans de finals del mes de juliol al ministeri d'Indústria que sancione el titular de la central pels incompliments detectats arran de la fuita radioactiva.

La proposició d'ERC, que es debatrà i votarà a la Comissió d'Indústria del Congrés, també demana que es"prohibisquen" les visites escolars a les centrals nuclears, per evitar nous casos com el que es va produir a Ascó I, en què els menors que havien visitat la central van haver de passar per controls radiològics per determinar si havien sigut afectats per la fuita, amb resultats negatius.

Pla especial per a la Ribera d'Ebre

Un quart punt de la proposició insta el govern espanyol a impulsar un pla de desenvolupament econòmic i social juntament amb les administracions locals i autonòmiques que "garantisca un model de desenvolupament social i territorial perdurable en el territori". Aquest pla, segons el text, ha de fer especial atenció a la Ribera d'Ebre, i ha de suposar "una alternativa per a les persones afectades pel tancament de les nuclears".

Massa incidents

Els republicans recorden que l'incident d'Ascó I no és un fet aïllat i que en els últims tres anys les centrals gestionades per l'Associació Nuclear Vandellòs-Ascó (ANAV) han registrat dos alertes de nivell 2 en l'Escala internacional de successos nuclears. Anteriorment, el 2004, Vandellòs II va registrar l'incident més greu des del 1989 a Vandellòs I.

Segons ERC, els controls que es van posar en marxa a partir de l'incident del 2004 no han servit per tranquil·litzar ningú, sinó per "posar en evidència els múltiples errors que es produïen" i el fet que "més de la meitat dels successos de què s'informa es produeixen a les centrals gestionades per ANAV".

En aquest marc, ERC recorda que l'última fuga a Ascó I va ser el 27 de novembre del 2007 i que no es va fer pública fins al 5 d'abril del 2008 "gràcies a Greenpeace i no al control del Consell de Seguretat Nuclear". De fet, apunta la proposició, el mateix CSN reconeix que ANAV "va ocultar informació" fins i tot després que l'incident es donés a conèixer.

El fet que el titular de la central ocultés informació, continua la proposició, no tan sols va posar en qüestió la seguretat de la central i de les persones que hi treballen o la visiten, sinó que "va impedir un reconeixement i atenció mèdica urgent". Un fet "absolutament preocupant", continua, perquè "es va permetre la visita d'un centre escolar en una situació de risc de radioactivitat".

ERC també recorda que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre l'any 2005 a establir un calendari de tancament de les centrals, tot i que per ara no ha presentat cap calendari.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Que els hi pregunton als esquerrans d'estes comarques, si volen tancar les Nuclears d'Ascó... Lo que no hi treballe directament, hi trau quartos per a quatre foteses (associacions, ajuntaments, etc...): quatre quartos, la veritat, i contents que estan!!!