lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juny, 2008

El Code farà un altre tractament per reduir la plaga de la mosca negra al tram final de l'Ebre

Les últimes setmanes les picades de la mosca negra han tornat a proliferar als municipis del tram final del riu Ebre, sobretot a la part baixa, entre Tivenys i Amposta. Per això, el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià, el Code, ja ha anunciat que farà un altre tractament amb BTI dilluns vinent, serà el quart que es fa durant el 2008.

El passat 17 de juny els tècnics del Code van fer prospeccions per controlar les larves de la mosca negra en els macròfits (plantes aquàtiques del riu) que és on cria aquest insecte i se'n van trobar poblacions importants, sobretot a la part de Bítem i Tortosa, on van comptabilitzar entre 40 i 50 larves per quilo de macròfit. «Sempre ens trobàvem poblacions més importants per la zona de Miravet i Ginestar, però aquesta vegada vam detectar més larves a la part baixa», va afirmar ahir Raül Escosa, del Code, tot assenyalant que en desconeixen les raons. «L'ideal hauria estat fer el tractament aquella mateixa setmana, però la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no ens va garantir el cabal necessari.»

En aquell moment, el riu portava un cabal superior als 500 metres cúbics per segon i perquè el tractament siga efectiu ha d'estar entre els 100 i els 150. «El mal ja està fet perquè el tractament només ataca les larves, però almenys evitarem que apareguen nous adults», va precisar Escosa. El responsable del Code també va assegurar que la riuada que durant pràcticament tot un mes ha baixat pel riu Ebre ha estat molt beneficiosa per evitar la proliferació de macròfits, que és on diposita les larves la mosca negra. «No els ha eliminat del tot però els ha deixat ben tocats». De fet, les primeres prospeccions de mosca negra donaven xifres superiors a les 200 larves per quilo de macròfit.

El tractament de dilluns es farà en helicòpter als sis punts habituals del riu, entre Ascó i Bítem. Això ha obligat a ajornar un dia el tractament que el Code preveia fer als arrossars del Delta per controlar la població de mosquits.

Raül Escosa, director del Code: «No hem pogut fer el tractament abans perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no ens podia garantir el cabal d'aigua necessari. El tractament és efectiu amb un cabal d'uns 150 metres cúbics»