lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de desembre, 2008

Reivindicació d'una nova Constitució catalana, 80 anys després de l'Havana

Prop de mig miler de persones reunides per més d'una trentena d'entitats han celebrat aquest divendres al vespre el 80è aniversari de la Constitució Provisional de la República Catalana, promulgada a l'Havana el 2 d'octubre de 1928. L'acte ha estat convocat per moltes de les organitzacions que l'11 de setembre van impulsar la manifestació per reclamar un Estat propi per a Catalunya. Aquesta vegada, l'objectiu era reivindicar una nova Constitució catalana.

Roser Gaitano, en representació de Sobirania i Progrés, ha assegurat que "no és la primera vegada que la societat civil es planta per dir prou davant l'evident esgotament de la via estatutària i autonomista". "Com a part necessària de l'Estat, avui reivindiquem una nova Constitució catalana, tot commemorant el 80è aniversari de la Constitució de l'Havana i fent volar la senyera amb l'estel blanc sobre el fons blau que aquella Constitució prenia com a oficial de la República Catalana".

El president executiu de Catalunya Acció, Santiago Espot, ha llegit la declaració Per una nova Constitució catalana. "Vam ser pioners a Europa i al món a establir un contracte entre el rei i el poble" ha destacat.

La declaració fa constar que la Constitució de l'Havana estava inspirada i redactada pels anomenats "separatistes catalans de Cuba", i s'ha reivindicat aquest esperit. "Esperonem tots els catalans a fer seva la mateixa moral de victòria i gran visió política que van demostrar els reunits a l'Havana" ha dit Espot.