lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de maig, 2008

De la Vega diu que no hi haurà reforma del finançament mentre no hi hagi "consens bàsic" entre els territoris

De la Vega 090508 CATr La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha advertit aquest divendres que el nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes només es durà a terme si hi ha un ''consens bàsic inicial" entre territoris sobre els elements del model, tot i que s'ha mostrat convençuda que aquest consens serà possible i que la reforma serà beneficiosa per a tothom.

El govern espanyol, ha dit, ''intentarà l'acord'' perquè es compleixi l'horitzó d'assolir un pacte d'ara fins l'agost i començar a treballar en la reforma de la LOFCA a partir del setembre per aplicar el sistema el 2009, però ''mentre no existeixi aquest consens, seguirem treballant''.

De la Vega ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per llançar un doble missatge als territoris que, des d'un i altre cantó de la taula, han propulsat el debat sobre el finançament en aquests mesos previs a la data límit del 9 d'agost que fixa l'Estatut per assolir un acord bilateral. Ho fa després que el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, reiterés aquesta setmana la voluntat inequívoca de l'executiu de complir els terminis, reformar la LOFCA aquest mateix any i aplicar el sistema al 2009.

Per aquest motiu, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre les declaracions públiques dels barons del PSOE, ha demanat que ''no s'anticipin debats'', i ha garantit que no hi haurà sistema sense consens, en un missatge adreçat tan al president del PSOE i de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves -que reclama que s'endarrereixi el debat sobre el model de finançament mentre no millori la conjuntura econòmica- com a les comunitats com Catalunya i el País Valencià que expressen la voluntat d'assolir un acord que es posi en marxa el 2009.

''És evident que cal seure i parlar, ha dit, per equilibrar interessos que a vegades no són sempre coincidents'', perquè ''el govern té tota la intenció de reformar el finançament de les Comunitats Autònomes i per descomptat des del major grau de consens possible''. No obstant, ha advertit que només es posarà en marxa ''si hi ha un consens bàsic inicial''. El que és evident, ha conclòs De la Vega, és que el sistema ''serà per a tots'' i que la reforma ''s'ha de fer amb respecte, consens, i tenint en compte en tot cas el principi d'igualtat i de solidaritat entre tots els espanyols''.

En aquesta línia, fonts de l'executiu espanyol assenyalen que des d'ara fins al mes d'agost ''s'intentarà'' l'acord, però es recorden també que aquest acord ''l'hem de construir entre tots'' i que, mentre no existeixi, tan sols queda ''seguir treballant'' per fer-lo possible. En tot cas, l'equip de Zapatero vol evitar la dimensió mediàtica de les negociacions. Si el debat és públic, apunten aquestes fonts, s'allargarà com va passar amb l'Estatut.

eldebat.cat: Ibarretxe proposa a Zapatero un acord que reconegui la identitat nacional basca i respecti el seu dret a decidir