lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’abril, 2010

Un viticultor anglès arrenda el celler de Pinell de Brai per elaborar el seu vi

i no pot ser competitiu amb els socis? La junta de la cooperativa agrícola de Pinell de Brai ha assolit un acord, inèdit a la comarca vinícola de la Terra Alta, per arrendar les històriques instal·lacions del celler modernista de la cooperativa, obra de César Martinel, a un viticultor de nacionalitat anglesa, David Gwyn.

Segons ha explicat el president de la cooperativa, Cisco Guarín, l’acord inclou, a banda del lloguer en exclusiva de les instal·lacions per a fer vi, la venda a un preu just de tota la collita de raïm dels socis de la cooperativa. D’aquesta manera, assegura el president, s’aconsegueix donar viabilitat econòmica a una secció de la cooperativa que no era competitiva. I és que en els últims anys els socis han reduït la producció de raïm dels 90.000 a la modesta xifra de 35.000 quilos de raïm. Aquest fet, unit a la despesa d’amortització de nova maquinària i als costos inherents de l’elaboració i comercialització del vi amb marca pròpia, «donava com a resultat que no érem competitius», resumeix Guarín.

Per a millorar el balanç econòmic de la secció -la cooperativa també elabora oli i ametlles- s’arrendà part de les instal·lacions a Gwyn «per a que pogués elaborar el seu vi». Aquest acord de lloguer de les instal·lacions s’ha renovat recentment tot incloent el pacte per a vendre la producció. Així, la cooperativa de Pinell de Brai deixarà d’elaborar vi la propera campanya. La resta de seccions mantindran la seva activitat i la cooperativa continuarà gestionant les visites turístiques a la ‘catedral del vi’, més de 15.000 l’any 2009.

Avui: Un empresari gal·lès lloga el celler del Pinell de Brai per elaborar-hi vi