lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’octubre, 2007

Èric Bertran publica un segon llibre on parla de l'assetjament escolar des de la seva experiència

Èric Bertran, el jove que va estar a punt de ser acusat de terrorista per haver enviat uns correus electrònics demanant l'etiquetatge en català, acaba de treure un segon llibre.

Amb el títol L'institut de la vergonya (Edicions Proa), el jove explica l'assetjament escolar que afirma haver viscut a causa del ressò mediàtic i social que va tenir el seu cas.

Amb pròleg de l'actor Joel Joan, el jove conta a la primera part del llibre les vicissituds que va viure a l'institut, quan alguns dels seus companys no acceptaven la seva forma de pensar ni d'actuar. Èric també lamenta la falta de valentia de la direcció del centre i del professorat, per no tenir la suficient fermesa com per castigar aquelles persones que anaven en contra d'ell i li feien assetjament escolar.

Però no tot són lectures negatives les que apareixen al llibre. Bertran també explica com, després d'haver canviat d'institut i començar de nou, ha estat molt ben acollit pel centre on estudia actualment, on hi ha una elevada presència d'estudiants immigrants. Explica com se sorprenien que parlés en català com a llengua vehicular i durant les estones d'esbarjo, ja que ells només coneixen el castellà. "Em demanaven que els parlés en català perquè ningú ho feia", explica divertit i assegura sentir-se molt a gust en aquest nou centre perquè el tracten "com qualsevol altre alumne".

Al final del llibre, aprofita per fer una crítica sobre el sistema escolar actual, intentant explicar problemes com el fracàs escolar i l'assetjament, a través de la seva experiència i amb el testimoni d'altres persones que ha conegut.