lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de febrer, 2010

Tres mil manifestants protesten a Aiora contra el cementiri nuclear

La plataforma contra el cementiri nuclear de Zarra ha aplegat avui a migdia uns tres mil manifestants a Aiora (Vall de Cofrents) per tal de mostrar 'l'oposició comarcal a la instal·lació [del cementiri nuclear] que ha sol·licitat el batlle de Zarra'. Cal recordar que Zarra és una de les dues poblacions del país (juntament amb Ascó) que aspiren a acollir el magatzem de residus nuclears. Tot i que l'ajuntament va aprovar la candidatura, molts veïns no hi estan d'acord, i per això surten avui en una marxa que té el suport de la plataforma Tanquem Cofrents.

A la marxa, que ha sortit de l'ajuntament i s'ha acabat a la plaça Major, els participants han esgrimit pancartes on es podia llegir 'la Vall no es ven' i han arribat a tallar la N-330.

La plataforma considera que el cementiri nuclear 'és una instal·lació extremadament perillosa' perquè diu que concentrarà grans quantitats de residus radioactius. 'es tracta de les substàncies més perilloses conegudes, actives durant milers d'anys', alerta en un comunicat, en què també adverteix que 'ningú no pot garantir que no passara absolutament res'.

Tanquem Cofrents, que és formada per Greenpeace, Intersindical Valenciana, Ecologistes en Acció, Compromís pel territori i Xúquer Viu, entre més, diu que no hi ha cap solució definitiva ni tampoc prou segura per als residus nuclear i es queixa que 'la instal·lació del cementiri a la comarca complica les possibilitats de desenvolupament sostenible de la zona'. A més, es queixen que 'la decisió de l'Ajuntament de Zarra s'ha fet sense consultar el municipi, sense debat ni informació i amb desconeixement de gran part de la població'.

Per tot plegat, també demanen que hi hagi més informació, que s'obri un debat 'objectiu i plural' i que 'no s'hipotequi el futur d'aquesta comarca d'interior per un benefici econòmic limitat a curt termini que perjudicarà tothom'. LaVanguardia: Miles de personas recorren Guadalajara en protesta por la instalación del almacén en la comunidad