lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de novembre, 2008

Les centrals d'Ascó contaminen l'entorn des de 1990, segons la Coordinadora Anticementiri Nuclear

Afirma que una de les partícules de l'exterior no prové de la fuita radioactiva La localització d'una partícula radioactiva «a sota d'una edificació auxiliar de la via del ferrocarril» ha portat la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) a «afirmar amb tota certesa» que les centrals nuclears d'Ascó «emeten radioactivitat a l'exterior, com a mínim, des de l'any 1990». El fet que per recollir la partícula referida s'hagi hagut de desmuntar parcialment la construcció, aixecada el 1990, és l'argument amb què la CANC basa la seva afirmació. La coordinadora també recorda la resposta que la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, va donar al portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, en la compareixença per donar comptes de la fuita d'Ascó I. «Pot el CSN assegurar que tota la contaminació que es va vessar al medi ambient procedia, exclusivament, de la maniobra realitzada el dia 26 de novembre o es van poder produir altres vessaments i que això passés desapercebut amb anterioritat?», va preguntar el diputat ecosocialista. La resposta va ser: «De les mesures de caracterització radiològica realitzades pot deduir-se que la major part de les partícules recollides es corresponen amb la maniobra realitzada el 26 de novembre.»

La CANC acusa el CSN i les propietàries de les centrals d'Ascó, Endesa i Iberdrola, d'amagar la informació. També demana al CSN que faci pública «la quantitat total de radioactivitat alliberada per les tres centrals nuclears catalanes, que encara hi ha en funcionament, que precisi la que va alliberar Ascó I durant la fuita de l'any passat i la que es va localitzar i recollir arran d'aquesta fuita, a més de la «d'altres emissions radioactives anteriors i posteriors a aquesta data».

A més, la CANC vol «que es paralitzin els tres reactors nuclears instal·lats a Catalunya fins que tota aquesta informació reclamada en els punts anteriors no es faci pública, se'n determinin els orígens i les responsabilitats, fins i tot penals, si s'escau, i es pugui garantir al 100% que aquestes centrals no tornaran a emetre radioactivitat a l'exterior».