lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de febrer, 2010

Esquerra defensarà demà al Congrés que s'aturi el procés del cementiri nuclear

ICV, també! Eduard Rodríguez Farré 220210 CATr

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, defensarà demà que s'aturi el procés del cementiri nuclear i exigirà al govern de l'Estat que obri un nou «procés transparent i participatiu». El republicà denuncia que el ministeri «ha canviat les regles del joc a mitja partida», ja que el reial decret del 2006 comptava amb la participació decisiva de les comunitats autònomes, «però ara, d'això, no se'n sap res». Així, ERC presentarà una proposició no de llei on es reclamarà que es compleixi amb el que disposa el sisè pla estatal de gestió de residus radioactius, que avalua els efectes en el medi ambient, així com també s'exigirà que, per impulsar el cementiri nuclear, primer s'hagi elaborat un programa que determini la vida operativa de cada central nuclear.

La proposició no de llei també apel·la al consens territorial, social i institucional, i denuncia l'incompliment que l'actual procés suposa del reial decret del 2006.

Protestes contra l'MTC Dissabte, d'altra banda, es van dur a terme diverses protestes contra les candidatures al Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que han presentat Yebra (Guadalajara), Càceres i Sòria. A Yebra, unes 200 persones van participar en una marxa entre aquest municipi i Guadalajara, per mostrar el seu rebuig a la candidatura del municipi a acollir el cementiri nuclear. A Càceres, unes 300 persones es van concentrar a Torre de Santa Maria per protestar contra la candidatura del municipi veí, Albalà. La concentració va ser convocada per una vintena d'ajuntaments de la zona. La plataforma contra la candidatura de Torrubia de Sòria a l'MTC també va reunir en una manifestació més de 200 persones per instar les administracions a declarar Sòria zona no nuclear.

El País: Protesta en Yebra contra el almacén nuclear

El Punt: Ascó i vuit municipis més encaren la recta final per acollir el cementiri nuclear