lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’abril, 2008

El Síndic de Greuges demana explicacions sobre la fuita d'Ascó

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici sobre la fuita radioactiva produïda el mes de novembre passat a la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre), i que s'ha conegut fa pocs dies arran d'una denúncia de Greenpeace.

Des d'aquest organisme s'ha assenyalat a més que ja que les competències en seguretat nuclear són d'àmbit estatal, el Síndic s'ha dirigit també al Defensor del Poble per veure si té previst iniciar alguna actuació i, si no fos així, suggerir-li que ho faci.

L'objectiu del Síndic és descobrir les possibles responsabilitats, donar garanties de defensa dels drets dels treballadors, de les persones que van visitar la central en els dies posteriors a la fuita i de les que resideixen a prop, i ajudar a trobar més vies de col·laboració entre les administracions en situacions com aquesta.

També ha demanat als departaments de Medi Ambient, Salut, Educació i Economia i Finances de la Generalitat tota la informació de què disposen sobre l'incident, i als ajuntaments d'Ascó, Vinebre, La Torre de l'Espanyol i Garcia que valorin la informació que han rebut sobre aquest succés.

La fuita La central nuclear d'Ascó va registrar el mes de novembre passat un escapament de partícules radioactives procedents de la ventilació de la planta atòmica, si bé va afirmar en un principi que l'incident, classificat provisionalment com "Nivell 1" en l'Escala Internacional de Successos Nuclears, va ser d'"escassa significació radiològica". Tot i això, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va reclassificar dilluns passat aquest succés, elevant-lo al "Nivell 2".