12 de juliol, 2010
PDE: El balanç de deu anys de lluita
Unes 200 persones, amb unes 150 piragües, van participar ahir en la desena piraguada popular que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va organitzar amb l'objectiu d'apropar la gent al riu. Els participants d'aquesta activitat van baixar per l'Ebre des de Xerta fins a Tortosa, i tal com va explicar Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, “és com una festa de final de curs que hem fet cada any per conèixer el que defensem”. Però la piraguada d'ahir, a més, va ser l'acte de preludi de la celebració dels deu anys de la PDE.
La lluita de la plataforma va començar fa una dècada per protegir l'Ebre d'una gran amenaça, el Plan Hidrológico Nacional. Deu anys després, els membres de la plataforma denuncien que encara no s'ha fixat un cabal mediambiental que eviti la mort del riu i, a la vegada, del Delta de l'Ebre. “L'Ebre sense cabals és la mort del Delta”, sentenciava la pancarta. En aquest sentit, activitats com ara la piraguada d'ahir serveixen perquè la gent s'adoni, en primera persona, dels problemes del riu: “Et fixes en la problemàtica del cabal, perquè hi ha trams en què veus el fons del riu; també en la contaminació, i en les plagues com poden ser la mosa negra”, va explicar Mireia Palos, de la PDE. “Ens hem adonat que el riu està altament contaminat”, va assenyalar Tomàs.
El portaveu de la plataforma també va recordar que ara la seua principal preocupació són els plans de conca que ha de presentar l'Estat espanyol a Brussel·les, segons la directiva europea de l'aigua. “S'estan consolidant els regadius sense determinar un cabal mínim, i estem molt preocupats”, va destacar Tomàs, que també va reclamar al govern espanyol que respecti les normatives europees.
I en una activitat com la d'ahir, tampoc hi va faltar el catedràtic d'hidrologia Javier Martínez, defensant la fluviofelicitat: “Un riu és una oferta lúdica increïble, i tothom, quan arriba al final de la piraguada, és feliç”. El catedràtic, però, va lamentar que els dirigents del país “no coneixen el riu i el tenen com un element de mercaderia”.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada