lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 de desembre, 2008

El govern apel·la a Macià

“Que mai no es pugui dir que havíem fracassat col·lectivament per no saber-nos entendre”. Aquestes paraules del primer president de la Generalitat contemporània, Francesc Macià, adreçades als polítics catalans en el context de les complexes relacions del seu govern amb el de la República espanyola per l’Estatut del 1932, han servit avui a l’actual president, José Montilla, per reivindicar “unitat” política i “cohesió de la societat catalana” davant la negociació amb el govern espanyol pel nou sistema de finançament de la Generalitat.

Montilla no ha esmentat el procés de negociació pel finançament que ara hi ha en dansa, però el seu discurs només es podia interpretar en aquesta clau, ja que ha remarcat que les velles paraules de l’Avi suposen “una reflexió que manté avui tot el sentit”. Per la seva part, el vicepresident republicà ha afirmat que d'en Macià “prenen cos com mai” dues línies del sentiment col·lectiu de Catalunya: “La recuperació de les llibertats nacionals i la justícia social”. I desmentint els qui anteposen el nacionalisme de Macià al seu esquerranisme, ha afirmat: “Ni Macià era només un catalanista independentista, ni Companys només un home d’esquerres”. Carod ha remarcat que el fundador d’Estat Català i d’ERC va entendre “la defensa del país sempre unida a conquestes socials i democràtiques”.

Al seu torn, el president d’ICV ha remarcat que “rememorar Macià suposa recuperar la memòria de la lluita per les llibertats nacionals i els drets socials”, ja que “no hi pot haver progrés social sense progrés nacional”.

Avui: Macià, l’heroi insurrecte