lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de juny, 2008

La consulta d'Ibarretxe va endavant

Parlament Basc 270608 CATr El Parlament Basc ha aprovat el projecte de llei per convocar una consulta al País Basc gràcies a un vot d'EHAK (Partit Comunista de les Terres Basques), que, com estava previst, ha trencat la igualtat entre els partidaris i els detractors de la proposta realitzada pel lehendakari, Juan José Ibarretxe.

El vot a favor de la parlamentària d'EHAK ha trencat la igualtat a 33 del tripartit (PNB-EA-EB) més Aralar, d'una banda, i del PSE-EE i el PP, per l'altra, en contra. Així, el resultat final ha sigut de 34 a favor, 33 en contra i 7 abstencions.

La llei de convocatòria i regulació d'una consulta popular, aprovada avui, preveu que el lehendakari, convoqui el dia 15 de setembre la consulta que preveu celebrar el 25 d'octubre.

El document preveu una campanya similar a la dels comicis al Parlament basc i les subvencions pels diferents partits de cara a la celebració de la consulta, segons els escons que tinguin. El departament d'Hisenda habilitarà els crèdits necessaris per al seu desenvolupament.

La llei afirma que, en no tractar-se d'una consulta per via de referèndum, en qualsevol de les seves modalitats, ni ser jurídicament vinculant, "aquest procés consultiu no necessita, per tant, la prèvia autorització de l'Estat per a la seva convocatòria". Per això, Ibarretxe defensa la seva legalitat i que "té plena validesa política i social".