lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de maig, 2009

Junqueras proposa un protocol que reguli el dret a decidir a la UE

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha apostat aquest dijous per un protocol a la Unió Europa (UE) que reguli el dret a decidir de les nacions sense estat que formen part d'estats europeus que vulguin ser independents. Junqueras creu que cal que aquest protocol reculli l'experiència històrica i antecedents com els casos de Kosovo i Montenegro. En aquests dos casos, ha assegurat, la UE "ha fixat de forma explícita les regles de joc per esdevenir Estat". El candidat d'ERC ha dit confiar tenir el suport d'altres partits catalans que han reconegut el dret a l'autodeterminació al Parlament de Catalunya, en referència a CiU i ICV.

En una roda de premsa al Fossar de les Moreres, on es recorden els caiguts durant el setge de Barcelona de 1714, i acompanyat d'un grup d'alcaldes i regidors d'ERC, Junqueras ha assegurat que "la normalitat a Europa és que les nacions esdevinguin Estats a través de processos d'autodeterminació".

A més, però, el candidat republicà ha afegit que la UE "ha fixat de forma explícita les regles del joc per esdevenir estat" a partir dels casos de Montenegro i Kosovo. Davant d'aquestes experiències, Junqueras ha explicat que ERC i els seus socis a l'eurocambra "estan decidits a estendre aquesta normalitat democràtica" i "fer possible que l'exercici d'aquest dret democràtic s'apliqui també a aquells territoris que formen part d'estats de la UE".