lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de maig, 2009

Un congrés reflexiona sobre la repressió franquista al País Valencià

La repressió franquista al País Valencià, quan fa setanta anys que Franco ocupà el país, és l'objecte del congrés que comença avui a la ciutat de València. És la segona Trobada d'Investigadors de la Comissió de la Veritat, a base de ponències, conferències, comunicacions i debats d'un bon nombre d'experts de les universitats de tot el nostre país. La seu del congrés, que es clausurarà demà, és el Centre de Cultura Contemporània Octubre (CCCO).

Avui la conferència de Pelai Pagès, professor de la Universitat de Barcelona (UB), examina la repressió als Països Catalans i l'aplicació de la legislació franquista. També avui, Vicent Gabarda farà una ponència sobre les execucions de la postguerra a la ciutat de València i Ricard Camil Torres Fabra, de la Universitat de València (UV), en farà una altra sobre la casuística de les depuracions municipals en la ruralia valenciana. També hi haurà una sessió de comunicacions.

Demà Josep Lluís Barona i Marc Baldó, tots dos de la UV, parlaran de la repressió franquista en l'àmbit científic i universitari, respectivament. Rosa Monlleó, de la Universitat Jaume I (UJI) exposarà la repressió contra les dones i Vicent Sampedro, de la UV, dissertarà sobre la repressió contra la francmaçoneria valenciana. També hi ha haurà ponències sobre la repressió personal que afectà tanta gent del nostre país.

Clourà el congrés una taula rodona, moderada per Xavier Navarro, amb Ana Aguado, Carmen Agulló, Albert Girona i Vicenta Verdugo. Tots cinc, professors de la UV, discutiran si és necessari o no continuar investigant la repressió franquista.