lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de novembre, 2009

Els diaris francòfons parlen d'una Catalunya en peu de guerra

Dos dels grans diaris francesos, Le Figaro i Libération, es fan ressò a les seves pàgines de l'editorial conjunt de 12 diaris catalans i de la possibilitat de la retallada de l'Estatut de Catalunya per part del Tribunal Constitucional. "Catalunya, en peu de guerra. Un ensurt per a Zapatero", diu Le Figaro. "Catalunya crema. Es tem una versió descafeïnada que seria inacceptable", escriu Libération.

Els dos diaris expliquen que la societat civil s'ha mobilitzat pel retard en la sentència del Tribunal Constitucional i pel temor a una retallada sense precedents.

Le Figaro destaca que l'Estatut ha de redefinir les relacions Espanya-Catalunya però topa amb el recurs presentat pel PP i el perill de retallada de fins a 40 articles, entre ells, comenta, alguns de tan sensibles com els que fan referència als drets històrics, l'obligatorietat de conèixer el català i el terme nació del preàmbul. El diari suís 'Le Temps' es fa ressò del moment d'incertesa pel que fa a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut donant per 'gairebé mort' el text. Sota el títol Nouveau statut de la Catalogne quasi mort né el rotatiu creu que els canvis a l'Estatut serien 'inacceptables' a Catalunya on, segons l'autor el text és 'sacrosant' i que posaria en qüestió les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol si no s'acceptés aquest pacte de 'convivència'. L'article ha motivat una resposta del Col·lectiu Emma explicant que més que 'pretensions' o 'privilegis', com afirma l’article, l’objectiu és fer evident una realitat nacional i aconseguir unes relacions econòmiques i fiscals més equitatives.

El Col·lectiu Emma afirma, per últim, que 'potser fins i tot els socialistes catalans conclouran, a l’igual que ja han fet molts catalans, que si aquest Estatut no cap a la Constitució espanyola, és Catalunya que no té lloc a Espanya'.