lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de maig, 2008

Sequera: Decrets i planificació (Narcís Prat)

El serial de l'aigua a Catalunya té un nou capítol, ara resulta que per entrar o sortir d'un nivell d'excepcionalitat el govern ho decidirà cada vegada en funció dels seus interessos. Així tothom haurà d'estar pendent de l'humor del govern de torn per saber que es pot fer o no es pot fer amb l'aigua.

Aquest fet mostra com de difícil es governar per decret (o sigui imposant una condició) quan el que convindria es governar per consens (o sigui concertant amb tothom un pla). La figura del decret va ser inventada ja fa uns anys pel govern de CiU al imposar amb el decret de sequera unes restriccions que afectaven sobretot als regants del Ter, però com aquells en realitat gasten menys que no pas el que tenen concedit, mai hi va haver sang i fetge amb aquells decrets ja que en realitat seguien regant sense cap problema. El govern tripartir ha seguit amb la mateixa tònica, però la situació ha empitjorat perquè ara fins i tot volien limitar que es reguessin els arbres i això ha fet empipar els regants que fins ara havien tingut molta paciència.

Ja fa anys que els estudis de la FNCA han recomanat a l’ACA fer un veritable Pla de Sequera en el qual estigui ben clar que es fa i no es fa en cada moment segons el nivell dels embassaments i el dels aquïfers. Però un Pla de Sequera no és un decret i cal una discussió i un consens que encara no s'ha assolit. Tot i que l'ACA te una estratègia de Sequera (o tenia fins fa poc) molt més complexa i detallada ara que fa uns anys, no ha assolit el caràcter de Pla i és només un instrument tècnic, però no ha arribat a ser un instrument de Planificació amb tots els agents (i especialment els "no tècnics") implicats en la redacció del Pla i la seva aplicació.

Per això ha passat el que ha passat, continuem cercant solucions tècniques sense la participació activa. Aquesta és la diferència de la VELLA versus la NOVA cultura de l'aigua. Sembla que la Generealitat no ha après realment quE vol dir NCA. Per això ara estem gairebé en el mateix punt que l'any 2003, amb un enfrontament territorial que no sembla tenir ni solució ni alternativa.

Quin serà el nou capítol del serial?.

bloc de Narcís Prat