lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’agost, 2008

Puigcercós convoca els seus consellers després de l'afer Saura per revisar l'estratègia

La perplexitat que han generat al carrer Calàbria l’autogol de Joan Saura i el silenci de José Montilla –que estava assabentat i avalava els moviments del president d’ICV, segons els ecosocialistes– força Esquerra a moure fitxa, si més no a fixar una posició de cara a les pròximes setmanes més enllà de les declaracions crítiques amb el dirigent ecosocialista. El pacte d’ICV amb el govern de l’Estat, que s’ha interpretat com una cessió i un trencament de la unitat catalana, ha irritat els republicans –que no n’estaven assabentats– i obliga el president del partit a redefinir l’estratègia tres dies després d’amenaçar el PSC de José Montilla de forçar eleccions anticipades si el principal partit del govern no manté la fermesa. Per tot plegat, Joan Puigcercós ha convocat els membres d’ERC al govern, els diputats i els vicesecretaris a finals de la setmana que ve.

A Puigcercós no li ha agradat gens el moviment de Saura, que al seu parer resta força a la part catalana a l’hora de negociar amb l’Estat, però tampoc aprova la reacció que ha tingut el màxim responsable del seu partit al govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, a qui ha disputat recentment la presidència de la formació i amb qui, si no hi ha canvis, s’enfrontarà quan toqui decidir qui és el pròxim candidat dels independentistes a la presidència de la Generalitat.

President en funcions durant la cimera Saura-De la Vega a Vilanova, el número dos de l’executiu no s’ha estat d’expressar públicament el seu malestar amb els ecosocialistes, però no ha anat tan enllà com pretenia la cúpula, que s’hauria estimat més que Carod fes una desautorització explícita de Saura aprofitant que era la màxima institució del país. Una de les raons d’aquesta mena de crida a capítol és també, per tant, que alguns consellers s’expliquin. Prèviament hi haurà el consell de govern, que dimarts es reuneix per primera vegada després de les vacances, i on eludir la qüestió sembla impossible.