lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de març, 2010

ERC diu que Ascó no compleix els requisits tècnics per tenir l'MTC i anuncia que hi farà al·legacions

Esquerra diu que s'ha amagat informació en relació amb els criteris que exclourien o que rebaixarien les expectatives d'Ascó per tenir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. La convocatòria per acollir el magatzem obvia alguns dels criteris del document sobre els emplaçaments elaborat per la comissió interministerial i el Consell de Seguretat Nuclear.

La convocatòria no inclou aspectes que serien excloents en el cas d'Ascó, com és el risc d'inundació, ja que el municipi està situat riu avall de tres embassaments; la proximitat de zones industrials químiques i, entre d'altres, el risc de descàrrega energètica, que generen les dues centrals nuclears en actiu i les línies d'evacuació corresponents.

Els dirigents republicans del Camp, les Terres de l'Ebre i Lleida han anunciat que utilitzaran tots els arguments socioeconòmics, tècnics i jurídics que suposin una rebaixa en el fet que Ascó pugui accedir al magatzem temporal centralitzat. És en aquest sentit que ahir van celebrar una reunió de treball a partir de la qual definiran els textos de les al·legacions que presentaran a les aspiracions del municipi de la Ribera a donar continuïtat a l'activitat d'energia nuclear. L'obertura del període d'al·legacions és imminent.

Les actuacions en contra de la instal·lació es llançaran des de totes les institucions on ERC té presència. «Òbviament, des del govern del nostre país», anunciava Lluís Salvadó, secretari de política territorial de la formació. Esquerra, juntament amb els partits del govern –PSC i ICV– tramiten una resolució a la comissió d'Economia i Energia, en la qual es demanarà el pronunciament contrari del Parlament a l'MTC a Ascó. La tramitació és posterior a la que es va aprovar el dia 23 de febrer al Congrés, en què s'insta el govern de l'Estat a escollir un emplaçament on hi hagi el major «consens territorial i institucional, especialment amb les comunitats autònomes», aspecte que no es compliria en el cas que el Parlament aprovés la resolució. Salvadó i la resta dels dirigents d'ERC, van fer una crida a participar en la manifestació de diumenge.

El Punt: ERC basarà les al·legacions contra la ubicació a Ascó del cementiri nuclear en elements com el risc d'inundació