lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’octubre, 2008

El fiscal acusa Garzón de muntar una "inquisició general" de la Guerra Civil

La Fiscalia de l'Audiència Nacional creu que Baltasar Garzón pretén muntar una "inquisició general" amb la investigació dels crims de la Guerra Civil, i recorda que la Constitució "prohibeix expressament" aquest mètode, consistent a acumular en un únic expedient casos que s'han produït per separat. Són els arguments utilitzats pel fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, en el recurs presentat aquest dilluns contra la decisió de Garzón de declarar-se competent per investigar les desaparicions de la Guerra Civil i el franquisme.

Per Zaragoza, les normes processals permeten l'acumulació de fets en un sol sumari només quan hi ha connexions clares i en casos excepcionals. "Aquestes regles (...) no justifiquen una acumulació de milers de fets delictius en un sol procediment". El recurs del fiscal, de 40 pàgines, afirma que "la pretensió de conèixer tot i de tots en un sol procediment trenca les més elementals regles del procés penals i aboca inevitablement a una inquisició general prohibida" a la Constitució.

Segons la Fiscalia, els òrgans competents per investigar aquests fets són "els jutjats de cada territori on es van perpetrar aquestes atrocitats".

VilaWeb/ElPunt: La fiscalia espanyola vol que els crims del franquisme es tractin com a delictes comuns