lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de setembre, 2008

El govern basc impulsarà que els ciutadans demandin Espanya davant d'Europa

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat avui que els partits que conformen el govern basc –PNB, EA i EB– impulsaran una iniciativa ciutadana per demandar l'Estat espanyol davant d'Europa si el Tribunal Constitucional impedeix la consulta aprovada pel parlament Basc.

Ibarretxe, en roda de premsa a Sant Sebastià després del Consell de Govern amb què ha començat el curs polític, ha assegurat que els membres de l'Executiu basc presentaran el dia 16 "a nivell individual" demandes davant del Tribunal Europeu de Drets Humans perquè consideren que els seus drets es veuran "afectats" si el Constitucional no permet la consulta el dia 25 d'octubre.

L'estratègia és que els ciutadans interposin els recursos, ja que la legitimitat per recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans no resideix en les institucions basques, perquè formen part de l'Estat demandat, sinó en les persones afectades per la decisió del Constitucional i també en els partits polítics, ha explicat Ibarretxe.

Les demandes, ha indicat Ibarretxe, podrien presentar-se individualment o agrupades, pel que ha demanat als partits polítics que "gestionin i canalitzin" el procés per a dur a Espanya davant el Tribunal d'Estrasburg.

Segons ha indicat, la impossibilitat de celebrar la consulta vulneraria els articles 9, 10, 11 i 14, els quals es refereixen "a la llibertat de pensament, expressió, associació i a la seva relació amb la participació política que afecta als partits polítics".