lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de setembre, 2007

Joan Puigcercós: La Generalitat pagarà el sou dels alcaldes als pobles petits

Governació preveu que els alcaldes de municipis de menys de 2.000 habitants cobrin un sou a partir del gener

Governació està acabant de perfilar els costos que suposarà l'aplicació del decret, així com els barems amb què es calcularan els sous, depenent del número d'habitants i del pressupost de cada municipi. També es plantejarà un límit per baix. És a dir, un nombre mínim de veïns, i per tant, un volum de feina que justifiqui la retribució, segons va explicar ahir el conseller Puigcercós als alcaldes i representants municipals de les Terres de l'Ebre, reunits al Palau Abària de Tortosa. «El decret permetrà acabar amb les suspicàcies i dignificar la feina dels alcaldes dels pobles petits, que compten amb uns recursos limitats», afirmà el conseller. En tot cas, els alcaldes podran renunciar a aquests ingressos, que es podran destinar també a d'altres regidors o passar a les arques municipals.

A les Terres de l'Ebre, se'n podran beneficiar 32 dels 52 municipis: 6 del Baix Ebre, 5 del Montsià; 11 de la Ribera d'Ebre i 10 a la Terra Alta.

Puicercós va presentar també als alcaldes el nou Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC), que passa a ser quinquennal ( 2008-2012) i es dota de més recursos econòmics; els fons Feder i els fons de cooperació local, als quals es poden acollir els municipis.

Les reaccions.

Àlvaro Gisbert,alcalde de Masdenverge, 1200 habitants, CiU: És una mesura positiva, per la qual va treballar molt Joan Maria Roig, des de l'Associació Catalana de Municipis. La feina d'alcalde requereix molta dedicació i de vegades es fa difícil si, com en el meu cas durant els dos passats mandats, s'ha de compaginar amb la professió de mecànic.

María José Beltrán, alcaldessa de Tivenys, 900 habitants, PSC: Es tracta d'una iniciativa molt bona per als ajuntaments que, com el nostre, diposem d'uns recursos molt ajustats i ens hem d'emprendre la feina com una espècie de voluntariat. En el meu cas jo ja tinc un sou com a diputada provincial, però la resta de regidors treballen igualment i no tenen retribució.

Toni Borrell, alcalde de Miravet, 800 habitants, ERC: A Miravet, tant l'alcalde com tots els regidors del govern treballem moltíssim sense cobrar absolutament res, ni sous, ni retribucions per assistències a plens o comissions. I ho compaginem com podem amb els nostres treballs, en el meu cas com a pagès. Quan surti, analitzarem el decret i mirarem com aplicar-lo aquí.

Xavier Pallarès, alcalde d'Arnes "por los siglos de los siglos", 538 habitants, CiU: El decret pot tenir efectes molt positius, especialment en comarques com la Terra Alta, on poques persones estan encara disposades a ser alcaldes. El meu cas és excepcional (és diputat al Parlament), però la major part de companys sumen la feina a l'Ajuntament a la que han de fer per guanyar-se la vida.

Joan Puigcercós - Barcelona, 11 setembre 2007 - (1era part)

Joan Puigcercós - Barcelona, 11 setembre 2007 (2ona part)