lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 d’octubre, 2007

Presentació del llibre “Delators”, escrit per Enric Canals

Enric Canals 251007 CATr

Dilluns dia 29, a les 19.30 hores, al Col·legi de Periodistes es fa la presentació del llibre “Delators” (Esfera dels Llibres) escrit per Enric Canals.

L’acte el presenten l’advocada Magda Oranich, el periodista Miquel Calçada i l’historiador Josep Termes i compta amb la presència d’Enric Canals i la directora editorial Maria Borràs.

L’obra posa nom i cognoms a la repressió franquista tot parlant-nos de repressors i reprimits, delators i delatats, acusats i testimonis de càrrec, a partir de revisar la documentació generada per la maquinària judicial posada al servei dels guanyadors de la Guerra Civil.

Des del mateix moment de l’entrada a Barcelona de les tropes franquistes, el gener del 1939, va començar un procés de repressió trufat de denúncies, delacions, testimonis de càrrec… que van ser la base de milers de procediments judicials militars, en la seva majoria de caràcter sumaríssim. Això va portar a la mort per afusellament de més de vuit mil republicans i a la presó a desenes de milers de persones.

Delators aprofundeix per primera vegada en el caràcter d’aquestes denúncies, moltes d’elles infundades, d’altres meres revenges personals, odis per la precedent repressió republicana de l’estiu de 1936, i d’altres, també, fruit de les ànsies per obtenir prebendes i escalar socialment en el nou règim. El llibre reconstrueix extensament alguns dels casos. Recull testimonis de supervivents de l’època, familiars i veïns, i ajuda a entendre el clima de desconfiança i desunió que es va instal·lar a la societat fruit del caràcter civil i revolucionari de la guerra del 1936-1939.