lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de novembre, 2007

Flix crida Endesa a actuar d'urgència per evitar la mort del bosc de Sebes

Més del 90 per cent de les 100 hectàrees de la reserva natural de Sebes, ubicada a la riba esquerre de la presa de Flix, està inundada de manera permanent. Un augment detectat des de fa set anys de la cota mitjana del pantà salinitza el sòl de l'espai natural i ofega les arrels dels arbres del bosc de ribera. Avui entre un 70 i 90 de la massa forestal està greument malalta i molts exemplars ja han mort.

Ahir al matí, representants de la CHE, Endesa, l'Agència Catalana de l'Aigua, els serveis de Medi Ambient de la Generalitat, l'Ajuntament de Flix i la reserva es van reunir a la seu de l'organisme de conca, a Saragossa. El director de la reserva, Pere Josep Jiménez, posà sobre la taula proves «irrefutables» de les causes de la mortaldat massiva d'arbres. Ara fa 10 anys, argumentà, durant 49 dies a l'any tot l'espai podia quedar pràcticament inundat. Ara, la inundació es molt probable durant 222 dies a l'any. «El nivell del pantà cada cop oscil·la menys i gairebé sempre està al màxim de la seva capacitat», reiterà Jiménez.

L'alcalde de Flix, Pere Muñoz, valorà de forma positiva l'actitud de l'elèctrica i l'interès «de la CHE de buscar una solució al problema». Des de la dècada dels 50 del segle passat, la gestió que realitzà Fecsa del panta de Flix -l'únic existent a la comarca- propicià la consolidació de Sebes. A mitjan dels 90, Endesa, que ja tenia la concessió d'explotació del pantà de Riba-roja, assumí també la gestió de Flix. La gestió conjunta de les dues preses, que procurava l'optimització de la producció elèctrica, ha perjudicat el fràgil ecosistema.

Cap comentari: