lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 d’abril, 2008

Banderes de protesta

La torxa olímpica ha viscut avui a París una jornada històrica de protesta. Milers de persones han intentat apagar-la i ho han aconseguit. Les protestes per la repressió al Tíbet, però també per la manca de llibertat (especialment d'expressió), han convertit el recorregut propagandístic de la torxa en un malson per a les autoritats xineses. Londres i París s'han omplert de banderes tibetanes i de símbols contra els Jocs de Pequín, i s'ha desencadenat una gran polèmica sobre la seva celebració. Fins i tot el Comitè Internacional Olímpic s'ha desmarcat de la repressió al Tíbet.

L'actual bandera del Tíbet va ser fixada al final del segle XIX, basant-se en les banderes tradicionals del país. Després de la invasió del Tíbet per la Xina va ser estrictament prohibida i avui la seva simple possessió significa pena de presó. La bandera és usada com a ensenya nacional pel govern tibetà a l'exili, que té la seu a Dharamsala, al nord de l'Índia. La bandera tibetana és una de les més complicades del món i mostra una simbologia molt complexa. Al centre, per raons òbvies, hi ha una muntanya nevada. El cel blau que s'hi aixeca és travessat per sis raigs vermells, que representen les sis tribus que la tradició diu que eren a l'origen del Tíbet. L'alternança de les bandes vermelles i blaves també representa la protecció divina sobre el Tíbet. Al cim de la muntanya hi ha un sol resplendent que vol representar la llibertat i dins seu hi ha dos lleons de les neus que representen la força de la vida espiritual i de la vida secular del Tíbet, convivint en harmonia. Els lleons tenen cura de les tres joies budistes i són representats acompanyats dels símbols de l'autodisciplina i l'ètica. Finalment, la franja groga que envolta la bandera significa la projecció de l'ensenyament de Buda. Al costat de la bandera tibetana, als incidents de París també ha tingut un paper important la bandera negra contra els Jocs Olímpics de Pequín, creada per l'organització Reporters Sans Frontières, que denuncia els problemes de llibertat d'expressió a tot el món. Es tracta d'una bandera negra on les anelles olímpiques s'han substituït amb cinc manilles de policia.

La bandera olímpica va ser dissenyada el 1913 pel baró Pierre de Coubertin, iniciador dels Jocs moderns, i vol representar l'agermanament de tot el món.

ON TROBAR-NE?

Per comprar banderes tibetanes, la millor opció és recórrer a les nombroses botigues en línia que n'ofereixen, com FreeTibet.net, Flags Online i Enlightened Gifts. També n'hi ha a eBay, Amazon o Cafepress. Alhora, per internet es poden trobar les samarretes (blau-granes!) de la jove selecció de futbol tibetana. A Barcelona, a més, en tenen a Tibet Shop (València, 355), la botiga de la Casa del Tíbet (Rosselló, 181) i a Buddha Eyes (Bailèn, 92-94). A València hi ha el Centre Nyingma Tersar (Illes Canàries, 88).