lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’abril, 2008

Catalunya donarà un derivat del cànnabis contra les nàusees a dones amb càncer

Les dones amb càncer de mama en tractament de quimioteràpia que no responguin als fàrmacs contra les nàusees i els vòmits tindran accés a un medicament derivat del cànnabis, després de demostrar la seva eficàcia en un estudi pioner a nivell mundial del departament de Salut de la Generalitat.

Marina Geli, consellera de Salut, ha anunciat aquest dimecres que la prescripció es farà a través de la via d'ús compassiu, ja que el fàrmac, que només està autoritzat al Canadà contra el dolor neuropàtic en pacients amb esclerosi múltiple, no està registrat a l'Estat ni per l'Agència Europea del Medicament, ni té sol·licitada aquesta indicació terapèutica.

També ha assenyalat que la Generalitat editarà un butlletí d'informació terapèutica perquè els metges, especialment oncòlegs i neuròlegs, tinguin informació sobre el fàrmac i ho tinguin en compte com a alternativa terapèutica, però no com a primera opció.

Segons ha explicat Geli, el programa pilot de l'ús terapèutic del cànnabis realitzat a persones amb molèsties cròniques, que no responen a altres tractaments, com l'esclerosi múltiple o el dolor neuropàtic, i a dones en tractament oncològic, ha demostrat que una tercera part d'elles deixaven de tenir nàusees, i que al 67% els disminuïen la intensitat i la seva durada.

Sense vòmits

En el cas dels vòmits, el 21,7% de les pacients van deixar de fer-ho als cicles de quimioteràpia successius després de prendre aquest derivat del cànnabis, i a tres de cada quatre se'ls va reduir la intensitat, notant totes elles una millora en els seus símptomes.

A l'estudi han participat 207 pacients dels quals 32 tenien dolor neuropàtic per esclerosi múltiple, 54 patien espasticitat per esclerosi múltiple, 47 patien dolor neuropàtic de diversa etiologia, 41 estaven diagnosticades amb la síndrome d'anorèxia-caquèxia per càncer o sida i 33 eren dones amb nàusees i vòmits secundaris al tractament de quimioteràpia.

-I perquè han de donar un producte farmacèutic podent donar el producte natural original que té les mateixes propietats, sinó més ?