Avui se celebra una nova edició de la Fira Ramadera i d'Artesania de Rasquera, que va obrir portes ahir a la tarda amb l'obertura del recinte firal de la plaça Sant Joan, amb mostra d'artesania de la pauma i productes artesans locals i de les Terres de l'Ebre i l'exposició permanent de bestiar autòcton al Pla de l'Hort.
Avui el recinte firal obre portes a les 10.00 hores. Dues hores més tard, a les 12.00 hores, tindrà lloc l'acte central de la fira, amb la baixada de tres ramats de cabres blanques i un ramat d'ovelles a la zona del Sagrat Cor. A les 13.30 hores, les autoritats inauguraran la remodelació dels abeuradors. La Fira d'Artesania de Rasquera romandrà oberta fins a les 21.00 hores. Durant tot el dia d'avui hi haurà una demostració de l'ofici de la pauma amb les llatadores de Rasquera, una demostració de l'elaboració d'aiguardent de Prat de Comte i una mostra seccionada d'una carbonera a càrrec de l'Agrupació de Defensa Forestal.
Bernat Pellisa és l'alcalde de Rasquera. El republicà afronta el seu segon mandat com a alcalde amb l'objectiu de posar en valor el pasturatge amb l'espècie autòctona de la cabra blanca o de rasquera, un dels principals signes identitaris del municipi riberenc. Els pastors de cabra blanca expliquen que la seva situació no és bona. El preu de venda dels cabrits és baix, les exigències de l'Administració sobre el control del ramat cada cop són més altes mentre l'horari laboral d'un pastor no és atractiu per a les noves generacions. «Ens compren els cabrits a 40 euros i es venen a 100 euros o més la peça, l'intermediari fa el negoci». Així s'expressava ara fa un any un dels pastors de cabra blanca de Rasquera, Josep Maria Amorós.
El 2007 van participar a la Fira Ramadera de Rasquera cinc ramats del municipi, quatre dels quals de la raça autòctona de la cabra blanca o de Rasquera. Avui hi participaran quatre ramats, tres només de la raça autòctona, la xifra més baixa de les últimes edicions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada