La PDE reuneix 30.000 manifestants a Amposta i amenaça d'exportar la lluita a Barcelona
el matí 190508 CATr
Els carrers del centre d'Amposta van inundar-se ahir al migdia amb una riuada de manifestants contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona. Com en les grans manifestacions de fa vuit anys contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN), unes 30.000 persones van respondre a la crida de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que havia convocat la protesta per reclamar al govern l'aturada de la canonada que haurà d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la del sistema Ter-Llobregat (ATLL). De fet, després de la reacció social, la PDE confia que la Generalitat faci un replantejament del projecte.
Manolo Tomàs 190508 CATr
«Només demanem al govern de la Generalitat que haja pres bona nota del que ha passat aquí a Amposta», va assenyalar el portaveu de la PDE. Manolo Tomàs va remarcar que la manifestació d'ahir va ser una «lliçó de força, fermesa i dignitat» de les Terres de l'Ebre, i que «en un país normal» el govern hauria de fer marxa enrere i retirar el projecte de la canonada. «El decret és una estafa; ja no té cap sentit, perquè ha plogut i ara tothom sap que la sequera ha estat una gran mentida, una excusa per justificar la interconnexió de xarxes», va lamentar. A més, va advertir que si l'Estat i la Generalitat no deroguen el reial decret ni aturen les obres de la canonada, la PDE portarà la lluita contra el transvasament «allà on no volen que arribi, a les comarques de Barcelona». «Els ciutadans de l'Ebre no estarem sols, ja que tornarem a tenir la societat civil catalana al nostre costat», va dir Tomàs. De fet, més de 150 entitats cíviques i grups ecologistes de tot Catalunya, però també de l'Aragó i del País Valencià, van donar suport a la manifestació d'ahir, i durant els parlaments va ser molt aplaudida la intervenció de la nova Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments.
Segons Tomàs, aquesta setmana la PDE té previst intensificar la lluita jurídica contra la canonada. Així, el moviment social té previst demanar el suport dels propietaris dels terrenys i dels ajuntaments afectats per les obres de la interconnexió de xarxes. «Potser no tindrem el suport dels partits, però el govern perdrà el suport de la gent», va insistir Tomàs.
La Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments va participar ahir a la manifestació d'Amposta per denunciar «l'impacte ecològic» i les conseqüències «nefastes» que els transvasaments i el creixement «insostenible» ja tenen a les comarques de Barcelona i en rius com ara el Llobregat, el Besòs i el Ter. La portaveu, Marta Serra, va acusar la Generalitat d'aprofitar la sequera per intentar fer el transvasament de l'Ebre a Barcelona. «Han volgut que ens enfrontem per la falta d'aigua, i si avui som aquí també és per denunciar-ho», va dir Serra, que va reafirmar el suport de la nova plataforma a la lluita de la PDE. «No volen l'aigua per als ciutadans i els treballadors, sinó per als especuladors i el turisme, ja que voldrien que Barcelona fos una ciutat aparador només per als turistes», va afegir-hi. «Cal que tanquem l'aixeta a l'especulació», va concloure Serra en una intervenció molt aplaudida per la resta de manifestants, després de reclamar «un canvi de model territorial» per a l'àrea de Barcelona.
Alego: DESPRÉS DIREU QUE SOM VUIT O DEU
Bloc de Pere Muñoz: LO RIU ES VIDA: EL TEMPS ENS DÓNA LA RAÓ
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada