lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de juliol, 2008

20 dels 34 successos nuclears de 2008 s'han produït a les centrals catalanes

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha publicat l'informe sobre notificació de successos de centrals nuclears durant el primer semestre del 2008, que recull informació dels successos que han tingut relació amb la seguretat nuclear i la protecció radiològica a les centrals nuclears espanyoles. En total, durant el primer semestre s'han produït 34 successos, 20 dels quals han estat a centrals catalanes (15 a Ascó I i II, i 5 a Vandellòs II). Els dos únics successos superiors al nivell 0 de l'escala INES s'han produït a la central d'Ascó I.

Amb la informació dels successos, el CSN realitza dos tipus d'actuacions. La primera és la classificació en l'escala internacional de successos nuclears, l'escala INES, com a mitjà de comunicació al públic sobre la importància del succés. La segona és l'anàlisi de la repercussió en la seguretat de la central, a través d'un comitè d'experts tècnics del CSN.

La mitjana de notificacions del parc nuclear espanyol ha disminuït des d'uns 80 successos per any (des de l'any 1990) a uns 63 per any en la última dècada. Una comparació internacional mostra que aquest valor se situa "en el terme mig" de les registrades a països com els Estats Units (amb una mitjana de 5 successos), Alemanya (amb una mitjana de 7) o França (amb una mitjana de 10 successos notificables).

VilaWeb/ElPunt: Les centrals nuclears catalanes van protagonitzar prop d'un 60% dels successos a l'Estat el 2008