lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’agost, 2008

Huguet avisa que la societat catalana castigarà els partits que trenquin la unitat pel finançament

“La societat catalana pot passar factura als partits polítics que trenquin la unitat per segona vegada. Si amb un Estatut que és molt justet no som capaços d’estar units, no avançarem mai”. Així ho ha advertit aquest dissabte el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en referència a la negociació del finançament amb l’Estat.

Per Huguet, que ha participat avui a l'obertura de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent, la societat catalana no perdonaria que, per segona vegada, “a Catalunya es fes un front comú i després a Madrid cadascú anés a erosionar-lo pel seu compte”.

El conseller republicà ha especificat que la funció de l’executiu català en aquest cas no és donar instruccions als partits sobre com han d’actuar a Madrid, sinó arribar a un acord unitari, “si pot ser amb tots els partits de l’oposició inclòs el PP si és possible”, i a partir d’aquest document unitari, “negociar a Madrid sense aixecar-se mai de la taula, però sense signar qualsevol cosa”.

Huguet ha deixat clar que el govern català és qui ha de signar o no l’acord amb l’executiu de Zapatero, però que a Madrid cada partit decidirà què fa al Congrés espanyol: “allà ells el que facin a Madrid i la factura que els costi”, ha sentenciat el conseller. Tanmateix, no ha volgut respondre clarament a com reaccionaria ERC dins del govern si el PSC vota els pressupostos generals tot i que hi hagi un mal acord de finançament: “ Són dues coses diferents, el govern i els partits. Però per desgràcia, quan s’agafa un pont aeri la tradició és la del peix al cove”.

El conseller també ha carregat contra CiU, assegurant que durant els mandats de Pujol mai no hi va haver problemes amb el finançament perquè “el govern de dretes, com que no feia polítiques socials no demanava diners, no tenia problemes en aquest sentit, però ara l’executiu és d’esquerres i ha de respondre”. Josep Huguet 160808 CATinfo

Josep Huguet també ha respost al ministre d’Economia, Pedro Solbes, que aquest divendres va acusar algunes comunitats de preocupar-se només pels diners que els pertoquen i no pel desenvolupament de tots els territoris. "El 1999, l’Estat gestionava el 45% dels recursos, ara en gestiona més del 50%, i es nega a rebaixar el seu pes en el conjunt de recursos quan la major part dels serveis de més pes estan traspassats. Això és insolidaritat pura, és una autèntica irresponsabilitat passar els problemes a les comunitats, i el senyor Solbes, que és un lletrat, ha de donar explicacions de quins privilegis pretén mantenir", ha advertit.

El conseller Huguet també fa un advertiment al govern espanyol: “aquests dinosaures polítics que són els Estats espanyol i francès estan destinats a desaparèixer. Si es queden només amb el control de la repartidora, i una part dels ciutadans senten que els treuen els diners i no retornen en forma de recursos, la indignació anirà creixent, i la història és plena de revoltes fiscals que han acabat amb l’aparició de nous Estats".