lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 d’agost, 2008

La inauguració dels Jocs Olímpics desencadena protestes arreu del món per la falta de drets humans i la repressió xinesa al Tibet

Fa quatre anys no ho sabiem ? protestes 080808 CATr La inauguració aquest divendres dels Jocs Olímpics de Pequín ha desencadenat nombroses protestes arreu del món, en les quals ha mort una persona, així com manifestacions per denunciar la falta de respecte als drets humans a la Xina i en solidaritat amb el poble tibetà. Una persona s'ha immolat aquest divendres davant de l'ambaixada xinesa d'Ankara com a protesta per la política de Pequín davant la minoria uigur. L'Assemblea General Mundial dels Uigurs i altres organitzacions de suport a la independència del Turquestan Oriental s'han manifestat a Ankara per protestar davant la delegació diplomàtica de la Xina. A Katmandú, almenys 1.130 tibetans han sigut detinguts quan intentaven protestar davant de l'ambaixada xinesa unes hores abans de l'inici dels Jocs Olímpics. Un grup de tibetans ha intentat penetrar a l'ambaixada xinesa de Nova Delhi quan tenia lloc la inauguració dels Jocs i han sigut detinguts per agents indis, segons fonts policials.

A Brussel·les, unes 300 persones s'han manifestat a favor dels drets humans al Tibet davant la seu de la Comissió Europea, hores abans de l'inici de la cerimònia inaugural dels Jocs.

A París, unes 200 persones han estat, entre fortes mesures de seguretat, davant de l'ambaixada xinesa per denunciar la falta de drets humans a la Xina, també just abans de la cerimònia inaugural. L'organització Reporters sense Fronteres (RSF) ha emès clandestinament aquest divendres un programa de ràdio destinat a cridar l'atenció sobre la falta de llibertats a la Xina, hores abans de la inauguració. "Es tracta de la primera emissió no estatal difosa a la Xina des de l'arribada al poder del Partit Comunista al 1949", informa un comunicat de RSF. A Itàlia, el Partit Radical ha organitzat una manifestació a Assís (centre d'Itàlia) per expressar la seva solidaritat amb el poble tibetà i exigir respecte als drets humans, mentre se celebrava la cerimònia d'inauguració.

L'aerolínia xinesa Air China ha suspès aquest divendres alguns vols al Japó després d'haver rebut per correu electrònic una amenaça de bomba relacionada amb els Jocs Olímpics. Un avió que es dirigia a la localitat xinesa de Chongquing ha donat la volta en ple vol i ha tornat a Nagoya (centre del Japó) després de conèixer l'amenaça. El missatge amenaçava amb fer esclatar l'avió si la companyia no suspenia els seus vols.