lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de setembre, 2008

El president de Castella-la Manxa troba "xocant" el front català

José María Barreda 030908 RAC1 El front comú català pel finançament "pot semblar xocant vist des de fora de Catalunya", segons el president de Castella-la Manxa. José María Barreda, que recentment ha proposat una reunió de barons socialistes per desencallar la negociació, assegura que les diferències del PSC amb els seus companys del PSOE són "de forma i de matís, més que no pas de fons". "Estic segur que si jo m'assec a parlar amb el president de la Generalitat, José Montilla, arribaríem a un acord", ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a RAC-1.

Barreda admet que la trobada de líders del PSOE "no té data" perquè "encara estan pendents els congressos del partit a Madrid i a València, i el consell territorial encara no s'ha constituït formalment". Manté que la seva idea no pretén acorralar Montilla ni "posar-lo en cap compromís".

Després de declarar el "respecte" que sent per Catalunya com a "motor de la descentralització" de l'Estat que ha beneficiat Castella-la Manxa, Barreda ha explicat que entén que un govern de coalició, com el tripartit català, "ha de fer equilibris". També ha constatat que "a Catalunya moltes vegades els plantejaments territorials passen per damunt dels ideològics". Per Barreda, aquest fenomen, que ha afavorit el front català format pel tripartit i CiU –ara en perill–, "és lògic fins a cert punt, però s'ha de ser molt curós".

Pel que fa a la possibilitat que els diputats del PSC puguin votar contra els pressupostos generals de l'Estat si abans no hi ha acord pel finançament, el president manxec no vol "ni pensar-hi", ja que aquesta decisió "posaria el govern espanyol en una situació molt complicada". A més, creu que seria una "certa irresponsabilitat en un moment de crisi econòmica", perquè els pressupostos estatals poden incorporar mesures per pal·liar-la.

Barreda també ha opinat sobre la possibilitat, en debat permanent, d'un grup propi del PSC al Congrés. "Els diputats socialistes catalans tenen molta influència, i no els cal un grup propi", ha argumentat.