lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 d’octubre, 2008

Setze encausats per haver cremat fotografies del rei espanyol es tanquen a la UdG

Els setze encausats per haver cremat fotografies del rei espanyol a Girona el 22 de setembre de l'any passat seran jutjats a l'Audiència Nacional espanyola el 29 d'octubre, acusats d'injúries a la corona. Avui tenen previst de tancar-se a les vuit al rectorat de la Universitat de Girona (UdG) per a protestar contra el que entenen que és un judici polític. Han escollit de començar allí les protestes perquè entenen que va ser on va començar la problemàtica.

Consideren que l'origen del conflicte cal buscar-lo en el fet que la rectora, Anna M. Geli, convidés el monarca espanyol a inaugurar el parc científic i tecnològic del centre el 13 de setembre de l'any passat, en contra de l'opinió força estudiants. Molts consideraven que el rei Juan Carlos representava una institució que no tenia cap vincle amb el món universitari. Per protestar contra la presència reial a la universitat, Jaume Roure i Enric Stern en van cremar fotografies, motiu pel qual van ser acusats d'injúries a la corona espanyola. Per mostrar-los la seva solidaritat i rebutjar unes acusacions que creien il·legítimes, els setze encausats d'ara també van cremar fotografies, essent també acusats per la fiscalia.

Stern i Roura van ser jutjats al novembre, tot i que el jutge va haver d'anul·lar el judici perquè no es van poder expressar en català. Finalment, l'Audiència els va condemnar a pagar 2.700 euros de multa.