lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de novembre, 2008

ERC fracassa en l'intent de modificar la Llei de la memòria històrica

Aquesta tarda s'ha debatut al Congrés una proposició de llei d'ERC per reformar la Llei de memòria històrica. La proposta, que ha provocat una picabaralla entre els republicans i el grup popular, no tirarà endavant per falta de suport.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha sigut l'encarregat d'explicar la postura del seu partit, que ja no va aprovar el text ara vigent el desembre del 2007 perquè considerava que era insuficient. Per ERC, és necessari que l'actual llei "reconegui i ampliï els drets a favor d'aquells que van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura". També ha demanat que es retirin les "distincions de criminals i s'anul·lin les sentències que tribunals il·legítims van dictar, per exemple la del President de Catalunya, Lluís Companys". Tardà ha destacat que no s'entén que al Congrés hi hagi una sala que dugui "el nom d'un ministre franquista", referint-se a Manuel Fraga. El diputat popular Jorge Fernández Díaz ha respost que tots "els pares de la constitució en tenen".

Tardà ha presentat la iniciativa acompanyat de representants de les entitats memorialístiques que han assegurat que tot i que Garzón ha fet marxa enrere en el judici al franquisme, "ja s'ha guanyat la batalla ideològica".

Ara que la modificació de la Llei no ha prosperat al Congrés, ERC està disposada a situar les qüestions que planteja als tribunals europeus.