lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de novembre, 2008

La presidenta dels jutges catalans creu que no es podran investigar els crims del franquisme i la Guerra Civil

La màxima responsable de la judicatura catalana, Maria Eugènia Alegret, no és partidària de continuar la investigació contra els crims del franquisme oberta pel magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón i traspassada ahir als jutjats territorials. Segons la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), "si els suposats autors són morts per a Madrid [en referència a l'Audiència Nacional], també ho són per als jutjats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona", ha al·legat aquest dimecres.

Tot i així, Alegret ha recordat que cada jutge haurà de decidir si accepta la competència, en cas que li arribi algun dels casos denunciats. Segons la presidenta del TSJC, els jutjats territorials podran optar per decidir pel seu compte o plantejar el cas a una instància superior. I si finalment acceptessin la competència, cada jutge hauria de decidir si arxiva la causa o segueix endavant amb la investigació. La posició d'Alegret, contrària a la investigació oberta per Garzón, és compartida per almenys quatre presidents més de tribunals superiors de l'Estat espanyol. Els màxims responsables de la justícia al País Valencià, a l'Aragó, a Cantàbria i a Castella i Lleó han coincidit amb la magistrada catalana en unes jornades a València i han presentat arguments del mateix tipus.

De fet, la majoria han estat més contundents que Alegret. El president del TSJ de Castella i Lleó, José Luis Concepción, creu que Garzón, en renunciar a continuar la investigació centralitzada –al·legant que Franco i la resta dels autors dels fets amb responsabilitat sobre tot el territori estatal són morts– ha reconegut "l'error comès en obrir un procediment que no havia d'haver obert", i ha afegit que "sense responsable penal no hi ha delicte".

VilaWeb/ElPunt: Garzón deixa el cas dels crims del franquisme en inhibir-se en la causa a favor dels jutjats territorials