lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de gener, 2009

Els manifest de la marxa per Palestina retreu a la Generalitat les relacions comercials amb Israel

STOP Israel 100109 CATr "Els departaments de la Vicepresidència i el d'Innovació, Universitats i Empresa han posat el seu gra de sorra darrerament i han fet visites a Israel per fomentar relacions comercials, obviant els informes de l'ONU que comparen el règim israelià amb l'apartheid de Sud-àfrica i que demanen que es faci pressió política i econòmica per posar-hi fi."

Aquestes paraules, que atacaven directament el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d'Innovació, Josep Huguet, tots dos d'ERC, llegides per Lluís Llach, catalanista sense matisos, han estat escoltades per la multitud que s'ha manifestat en suport de Palestina a Barcelona aquest dissabte a la tarda. I entre aquests manifestants, hi havia dirigents i diputats d'ERC: Anna Simó, Joan Tardà i el secretari general, Joan Ridao.

El manifest també ha carregat contra el govern estatal, al qual se li ha reclamat que posi fi al comerç d'armes amb Israel, i contra la Unió Europea. En la lectura, Llach s'ha referit a "la nova massacre" de "l'exèrcit d'ocupació israelià" i ha advertit: "la nostra inacció alimenta la dels governs de la Unió Europea, que en lloc de pressionar el govern d'Israel, el 9 desembre els governs europeus van decidir enfortir les relacions comercials amb Israel, sense reclamar a canvi la pau. Israel ha entès el missatge i actua en conseqüència".

Després de retreure a la Generalitat les seves relacions amb Israel, Llach, llegint el manifest, ha destacat que "Israel és la força ocupant i Palestina el país ocupat, i la desproporció de víctimes és aclaparadora", frase que ha estat molt aplaudida. Finalment, ha fet una "crida als nostres governants perquè facin seva la cultura de la pau, que actualment passa per la ruptura de tots els acords amb Israel a tots els nivells, europeu, estatal i català". En concret, el manifest reclama "que el govern estatal aturi comerç d'armes amb Israel, que la ciutadania no compri productes israelians i que la Generalitat suspengui els acords comercials amb Israel".

Un "visca Palestina" i una versió de L'estaca en àrab ha tancat la lectura del manifest, mentre encara hi havia una gran part de manifestants que encara no havien pogut sortir de la plaça Universitat. La participació ha estat multitudinària: 200.000 persones segons els organitzadors –una plataforma amb 300 entitats adherides–, 30.000 segons la Guàrdia Urbana.

VilaWeb/ElPunt: Multitudinària manifestació a Barcelona en solidaritat amb Palestina

Cap comentari: