lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de gener, 2009

No pot ser que el 9% del PIB català se'n vagi !!!

finançament CAT 290109 CATinfo El conseller d'Economia, Antoni Castells, va dir ahir en una conferència a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que Catalunya havia de poder decidir sobre els seus impostos, perquè 'no pot ser que el 9% del PIB se'n vagi'. Sense donar detalls de les converses amb el govern espanyol, va dir: 'Ara també hi ha en joc el pacte constitucional de fa trenta anys.' I va reiterar que no acceptaria un mal acord.

'Amb el finançament ens juguem el futur de l'autogovern, perquè el finançament és allò que millor mesura la salut de l'autogovern', va dir el conseller. I va afegir: 'Ara negociem un nou model de finançament i d'ací a poques setmanes hi haurà la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estatut. En aquestes qüestions, ens hi juguem si és possible de fer allò que volíem quan es va fer el pacte constitucional l'any 1978.' Aquest pacte, va explicar, 'volia establir una relació profunda entre l'autogovern de Catalunya i la democràcia a Espanya.'

Castells va prosseguir dient que Catalunya no tenia actualment prou autonomia tributària. I va repetir que el model actual era esgotat: 'No s'acosta a cap model mínimament apropiat per a un govern que vol tenir autonomia i és dolent per al conjunt.' Segons que va dir, si hi ha estat de les autonomies és perquè es va decidir que hi hagués autogovern i, per tant, calia adoptar un model de finançament conseqüent. 'El models federals que hi ha pel món són molt més senzills, clars i efectius. És molt difícil d'explicar a ningú el model actual que tenim aquí', va dir.

Quant a la solidaritat: 'No és acceptable que Catalunya aporti més del 20% de recursos per sobre de la mitjana i que, un cop fet l'anivellament, rebi el 6% per sota de la mitjana.' Cal, doncs, 'un gran pacte per la solidaritat', en el benentès que la solidaritat tan solament té sentit 'si aquells qui la reben la reconeixen i aquells qui l'ofereixen l'accepten'. Ara, va dir lamentant-se'n, la primera d'aquestes condicions no es compleix.

'Les enquestes diuen que el 75% dels espanyols pensen que Catalunya és la comunitat més insolidària. Això vol dir que molt irresponsablement des de l'altra banda de la taula en la qual negociem es dediquen a excitar els ànims contra Catalunya.' I va afegir: 'Si no hi ha una percepció mínima de la realitat, és molt difícil de pactar.'

Vídeo: Conferència del conseller d'Economia, Antoni Castells, sobre el nou model de finançament (VilaWeb/ElPunt)