lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de març, 2009

La llei europea sobre la cultura del foc podria obligar a canviar la Patum

La directiva europea entra en vigor el 4 de gener del 2010 i el govern espanyol encara no l'ha adaptada.Tot i això, segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, la tradicional festa berguedana s'haurà de reformular, però assegura que els canvis seran mínims. El director d'aquesta entitat depenent de la Generalitat, afirma, però, que 'és difícil que es perdi' la festa, especialment després que fos elevada a la categoria de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) admet que 'probablement hi haurà petits canvis' en la Patum de Berga. Fontdevila admet que potser s'hauran de canviar els trons de pólvora que porten els nens per aire comprimit o no es podran fer correfocs amb bombetes, en referència a la Patum infantil.

Amb la normativa a la mà s'hauria de prohibir l'accés dels menors de dotze anys als explosius, però Fontdevila confia que a l'estat espanyol se'n pugui fer una interpretació diferent, tenint en compte que els nens no encenen les metxes. Un altre aspecte de la directiva que podria portar problemes és la distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia dels correfocs i el públic. En aquest cas, la Generalitat afirma que la mesura no es pot aplicar a la Patum, perquè es fa en carrers estrets del nucli antic. Fontdevila reconeix que si es traslladessin a un espai més obert 'la festa es perdria'.