lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 d’abril, 2009

Franco va fer afusellar 42 alcaldes d'ERC

L'alcalde de Gavà, en canvi, va ser assassinat per la FAI durant la Guerra Civil El Memorial Democràtic s'ha centrat en la recuperació de les víctimes del règim franquista -o fins i tot de les víctimes de la rereguarda republicana com les religioses de Cervera que va honrar el conseller el 5 de setembre de l'any passat-, però Esquerra va ser un dels partits que va patir més la repressió amb un total de 42 alcaldes afusellats durant els primers anys del franquisme. També hi ha algun cas, com el de Bartomeu Fabrés, alcalde de Gavà, que va ser assassinat per la FAI durant al Guerra Civil.

Entre d'altres, van morir en aquestes tràgiques circumstàncies els alcaldes de l'Aldea (Baix Ebre), Alella (Maresme), Alp (Cerdanya), Badalona (Barcelonès), Castellbell i el Vilar (Bages), Cornudella de Montsant (Priorat), Gandesa (Terra Alta), l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), segons l'estudi El franquisme contra Esquerra, escrit pels historiadors Josep Maria Solé i Sabaté i Oriol Dueña i Iturbe i editat per la Fundació Irla. L'edat mitjana era de 48 anys i el 90% estava casat. Entre els dirigents executats més coneguts hi ha Josep Sunyol, diputat al Congrés i president del FC Barcelona. Afusellat pels franquistes al començament de la guerra quan es va extraviar al front de Madrid i va ser detingut. Lluís Solà, alcalde de Santa Coloma de Queralt o Josep Fàbrega, diputat al Parlament. L'únic que no s'exilià. Afusellat pels franquistes als 71 anys. O l'esmentat Bartomeu Fabrés, alcalde de Gavà. Assassinat l'11 de setembre del 1936 per la FAI.

D'altres casos són l'alcalde de l'Aldea, Agustí Ventura, que va ser alcalde just un any entre l'abril del 38 i la seva detenció el 39. Ja havia participat en els Fets d'Octubre. El de Santa Coloma de Gramenet, Celestí Boada, pagès de professió, tenia 36 anys, estava casat i amb cinc fills. Domènec Puigredon, de Cervera, de 64 anys, era vidu i advocat; i Ricard Farré, de l'Espluga de Francolí, tenia un negoci de pastisseria. Les autoritats franquistes l'acusaven d'haver matat, sota el seu mandat, onze persones i haver participat en la destrucció d'ornaments religiosos i imatges sagrades. També de la repressió a Solivella després del 18 de juliol, on van morir assassinades 28 persones.