lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’abril, 2009

La Plataforma Judici a Aznar presenta una querella contra l'ex-president espanyol

La Plataforma Judici a Aznar, i algunes persones físiques, com el secretari general del Partit Comunista espanyol, Francisco Frutos, han presentat una querella contra l'ex-president espanyol José María Aznar al Tribunal Suprem pel seu suport a la guerra de l'Irac, i el responsabilitzen de 'tota la mort i devastació' causada. La querella, també contra els ex-ministres de Defensa i Afers Estrangers, Federico Trillo i Ana Palacio, els acusa de tres delictes.

Aquests delictes són: crims de guerra; violació de l'article 63 de la constitució espanyola, que reserva al rei de declarar la guerra i fer la pau; i vinculació de la participació d'Espanya en la invasió de l'Irac amb els atemptats de l'11-M.

La Plataforma ha rebut 22.000 adhesions a la querella, algunes de personatges com el lingüista Noam Chomsky i l'ex-fiscal anticorrupció, Carlos Jimenez Villarejo. La Plataforma té previst d'organitzar mobilitzacions aquest mes de març, just al cap de sis anys de la invasió de l'Irac. El motiu principal de la reivindicació és la lluita contra la impunitat dels responsables de la guerra.

Aquest mateix tribunal va arxivar l'any 2004 una querella contra Aznar presentada pel mateix col·lectiu, el recurs del qual és pendent de resolució per part del Tribunal Constitucional.