lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de juliol, 2009

Trenta anys d'aplecs sota el Pi de les Tres Branques

pi de les 3 branques 190709 CATinfo

El tercer diumenge de juliol, el monumental Pi de les Tres Branques que s'aixeca al pla de Campllong (Berguedà) es converteix en el protagonista d'un dels aplecs independentistes més veterans del país. La jornada comença a les onze del matí i inclou parlaments, cercaviles, actuacions musicals i ballada de sardanes, la lectura del poema Lo Pi de les Tres Branques de Jacint Verdaguer i els actes patriòtics sota el Pi Vell i el Pi Jove.

A només 200 metres del Pi Vell, un altre pi de tres branques i de vint metres d'alçada, l'anomenat Pi Jove, ha agafat el relleu de la simbologia de la lluita per la unitat dels Països Catalans.

Com ja és habitual aquests últims anys, als peus del Pi Vell s'han llegit missatges de representants culturals de tots els Països Catalans: Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural. L'aplec també ha rebut les adhesions de desenes d'entitats culturals del Principat, el País Valencià, les Illes, Catalunya Nord, la Franja, Andorra i l'Alguer, a més d'Occitània.

La diada del Pi de les Tres Branques, al voltant del pi declarat arbre monumental per la Generalitat el 1987, és organitzada pels ajuntaments de Castellar del Riu i de Berga, el Casal Panxo i els Geganters d’Espinalbet.

El Pi de les Tres Branques va morir a principis del segle XX. En aquests moments, l'arbre, un pi roig, està 'molt malament, tot el lloc abandonat i de la mà de Déu', diu l'alcalde de Castellar del Riu, Ramon Cabra. Lamenta que 'el Pi està sol i abandonat de tothom' i denuncia que 'tothom fa veure que vol fer, però ningú fa res', ni des de l'àmbit polític ni des del cultural. 'És mort', afirma de forma contundent, al mateix temps que reconeix la seva 'desesperació' per la situació actual.

"...preguem que sia aqueix pi

l'arbre sagrat de la pàtria." (J.Verdaguer)